VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

04 24. Naujausios žinios

Europos politikai sveikina E. Makroną, tačiau reiškia susirūpinimą dėl M. Le Pen

Europos Komisijos (EK) vadovas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker) pasveikino Europos Sąjungą (ES) palankiai vertinantį Emanuelį Makroną (Emmanuel Macron) su pergale pirmajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture, informuoja Airijos transliuotojas RTE.
Buvęs Liuksemburgo ministras pirmininkas Ž. K. Junkeris taip pat palinkėjo politikui sėkmės gegužės 7-ąją vyksiančiame antrajame prezidento rinkimų ture. Jame E. Makronas susirungs su kraštutinių dešiniųjų lydere Marin Le Pen (Marine Le Pen). Suskaičiavus 97 proc. balsų paaiškėjo, kad sekmadienį vykusiame pirmajame ture E. Makronas surinko 23,9 proc. balsų, o M. Le Pen pelnė 21,4 proc. balsų.
Kiti Europos Sąjungos (ES) pareigūnai linkėjo E. Makronui stipriai pasirodyti antrajame ture. Didžioji dalis pareigūnų Briuselyje konfidencialiai išreiškė susirūpinimą dėl euroskeptikės, griežtos pozicijos imigracijos klausimais besilaikančios M. Le Pen. Vyriausiasis EK derybininkas dėl "Brexit" Mišelis Barnjė (Michel Barnier) taip pat užsiminė apie susirūpinimą dėl M. Le Pen. Jo manymu, politikė galėtų nukreipti Prancūziją išstojimo iš ES link. 
"Būdamas patriotas ir europietis, gegužės 7-ąją dieną pasitikėsiu E. Makronu. Prancūzija privalo išlikti europietiška", - socialinio tinklo "Twitter" paskyroje rašė prancūzas M. Barnjė.
Vokietijos kanclerės Angelos Merkel (Angela Merkel) atstovas palinkėjo E. Makronui sėkmės ir gyrė jo proeuropietišką požiūrį. 
Pirmajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture nesėkmę patyrę kandidatai konservatorius Fransua Fijonas (Francois Fillon) ir kraštutinis kairysis Žanas Liukas Melenšonas (Jean-Luc Melenchon) ragino rinkėjus antrajame prezidento rinkimų ture palaikyti E. Makroną. Pirmą kartą per šešis dešimtmečius į antrąjį Prancūzijos prezidento rinkimų turą nepateko kandidatai iš pagrindinių Respublikonų ir Socialistų partijų.
Jau seniai buvo tikimasi, kad M. Le Pen pateks į antrąjį rinkimų turą, tačiau centristo E. Makrono iškilimas buvo greitas. Prieš imigraciją ir ES nusistačiusi partijos Nacionalinis frontas lyderė M. Le Pen pirmojo turo rezultatus pavadino istoriniais.

Seimo Pirmininkas vyksta darbo vizito į Ženevą

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis balandžio 24–27 dienomis vyksta darbo vizito į Ženevą (Šveicarijos Konfederacija). Delegacijoje – ir Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Vizito programoje numatyti susitikimai su Tarpparlamentinės Sąjungos generaliniu sekretoriumi Martinu Čungongu (Martin Chungong),  Jungtinių Tautų biuro Ženevoje generaliniu direktoriumi Michaeliu Mioleriu (Michael Møller). Seimo Pirmininko vadovaujama delegacija  lankysis CERN (Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija, bendrai vadinama CERN), kur susitiks su CERN generaline direktore prof. Fabiola Džianoti (Fabiola Gianotti) ir susipažins su CERN veikla. Delegacija taip pat  lankysis  Lietuvos Respublikos nuolatinėje atstovybėje Ženevoje, susitiks su Šveicarijos lietuvių bendruomenės nariais.

Kaune Lietuvai prisiekė 96 jaunieji kadetai

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Kauno Vienybės aikštėje, prie Karo muziejaus, priėmė Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus mokinių priesaikas ir juos pasveikino. Šiemet kadetų priesaiką davė 96 jaunuoliai.
"Priesaika tarnauti valstybei - didelė galimybė ir garbė. Ištikimybės žodžiai Lietuvai visuomet turi išlikti širdyje. Tėvynei reikia patriotiškų, sąžiningų ir atsidavusių žmonių. Nes nuo kiekvieno mūsų atsakomybės ir garbingos tarnystės priklauso Lietuvos stiprybė, saugumas ir klestėjimas", - sakė Prezidentė.
Prezidentės teigimu, pasiryžimas tapti jaunuoju kadetu yra įkvepiantis jauno Lietuvos piliečio pasirinkimas. Pasak Prezidentės spaudos tarnybos, šalies vadovė palinkėjo jaunuoliams siekti žinių, būti drąsiems ir visada siekti savo tikslo.
Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus yra vienintelė tokio pobūdžio mokslo įstaiga Baltijos šalyse. Jaunieji kadetai mokomi teisinių žinių, įgyja viešojo saugumo ir krašto gynybos pradmenis, taip pat yra supažindinami su karine technika, ginkluote. Per atostogas kadetai atlieka praktiką policijos, pasieniečių, ugniagesių mokyklose, daugelis po licėjaus motyvuotai pasirenka karininko ar viešojo saugumo pareigūno karjerą.
Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje mokosi 420 mokinių, licėjaus steigėjai yra Vidaus reikalų ministerija ir Kauno miesto savivaldybė. Mokyklos užuomazgos siekia 1994 metus, tuomet įkurtas jaunojo kario būrelis dabar išaugo iki licėjaus.

Prezidentė sveikina Lietuvą krepšinio 95-mečio proga

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino šalį krepšinio 95-mečio proga.
Prezidentės teigimu, per nepriklausomos Lietuvos istoriją buvo begalė kartų, kai krepšinio arena tapdavo visa Lietuva, o vienas taiklus metimas į krepšį tris milijonus tautiečių priversdavo pašokti iš vietos su džiaugsmo šūkiais. Pasak valstybės vadovės, Lietuvos krepšininkų pergalės lietuvių širdyse dažnai sugriaudavo visas geležines sienas, o savų sportininkų palaikymas pavirsdavo pilietiniu ir dvasiniu pasipriešinimu, sakoma Prezidentės spaudos tarnybos pranešime.
Prezidentė pabrėžė, kad net ir dabar mūsų krepšinis, legendiniai krepšininkų vardai yra tarsi slaptažodis, visame pasaulyje atrakinantis širdis ir laimintis simpatijas. Todėl visą šalį daug metų vienijanti krepšinio jėga nuolat primena: jeigu galime būti čempionai krepšinio aikštelėje, tokie patys galime būti ir visose kitose srityse.
Per 95 metus Lietuvos krepšinio talentai ir mūsų šalies komandų pasiekimai nuolat žavi viso pasaulio sporto aistruolius. Įvairios Lietuvos krepšinio rinktinės iki šiol yra iškovojusios dešimtis medalių Europos ir pasaulio čempionatuose bei olimpinėse žaidynėse. Lietuva yra vienintelė Senojo žemyno šalis, kuri nuo 1992 metų dalyvavo visose vykusiose olimpiadose.
Lietuvos krepšinio pradžia laikoma 1922 m. balandžio 23 diena. Būtent tada įvyko pirmos oficialios rungtynės, kurias žaidė laikinosios sostinės komanda prieš Lietuvos fizinio lavinimo sąjungos ekipą. Pirmąsias rungtynes rezultatu 8:6 laimėjo pastarieji.

Lietuvos istorijos akcentai

Lietuva balandžio 24-ąją:
1806 m. Pakalnės apskrityje, Noragėliuose, gimė Mažosios Lietuvos kalbininkas, spaudos darbuotojas, lietuvininkų kunigas Frydrichas Kuršaitis. Mirė 1884 m. Palaidotas Karaliaučiuje.
1996 m. įsigaliojo bevizis režimas tarp Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos.
2001 m. Seimas ratifikavo Lietuvos ir Pasaulio prekybos organizacijos sutartis. Lietuva tapo 141-ąja šios organizacijos nare.
2003 m. Kaune, Nemuno saloje, atidarytas Sakurų parkas, kurio sodinimą inicijavo Sugiharos fondas "Diplomatai už gyvybę".
2004 m. Evangelikų liuteronų sinodas išrinko naują vyskupą, kuriuo tapo buvęs Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Mindaugas Sabutis. Ši religinė bendrija Lietuvoje vienija apie 20 tūkstančių narių.
2006 m. atsistatydinimo pareiškimus Premjerui Algirdui Brazauskui įteikė užsienio reikalų ir socialinės apsaugos bei darbo ministrai Antanas Valionis ir Vilija Blinkevičiūtė.
2008 m. Lietuvoje lankėsi Europos Parlamento Pirmininkas Hansas Gertas Pioteringas (Hans-Gert Poetering).
2008 m. Vokietijos Ofenbacho prie Maino mieste atidarytas Lietuvos garbės konsulatas Heseno, Reino krašto-Pfalco ir Saro žemėms.

LVAT: Konkurencijos taryba pagrįstai nustatė konkurencijos teisę pažeidžiantį susitarimą kogeneracinių jėgainių statybos rinkoje

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad Konkurencijos taryba (KT) pagrįstai pripažino, jog konkurentai UAB „Lukrida" ir UAB „Manfula" derino iš UAB „Envija" perkamų vidaus degimo variklių kainas ir taip ribojo konkurenciją kogeneracinių jėgainių statybos rinkoje.
Šioje administracinėje byloje ginčas kilo dėl Konkurencijos tarybos 2015 m. vasario 11 d. nutarimo, kuriame buvo konstatuotas, kad UAB „Lukrida", UAB „Manfula", UAB „Envija", užsiimančios kogeneracinių jėgainių platinimu ir kita su tuo susijusia veikla, pažeidė Konkurencijos įstatymo 5 straipsnį ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo (SESV) 101 straipsnį. Už nustatytus teisės aktų pažeidimus UAB „Manfula" skirta 333 900 Eur, UAB „Envija" - 303 600 Eur bauda, UAB „Lukrida" atleista nuo jam skirtos baudos. Pirmosios instancijos teismas, vertindamas ginčijamo nutarimo teisėtumą ir pagrįstumą, sprendė, kad pagrįstai buvo nustatyti konkurencijos teisę pažeidžiantys veiksmai, tačiau sumažino UAB „Envija" skirtos baudos dydį nuo 303 600 Eur iki 218 695,61 Eur. 

Per metus vėluojančių grąžinti vartojimo kreditus skolininkų sumažėjo ketvirtadaliu

Pernai vartojimo kreditų gyventojams suteikta perpus mažiau nei 2015 m., per metus pradelstų mokėjimų skaičius sumažėjo 26,5 proc. 
Pasak Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktoriaus Vytauto Valvonio, tokį ryškų rinkos pokytį lėmė sugriežtintas vartojimo kreditų rinkos reglamentavimas, tolesni aktyvūs Lietuvos banko priežiūros veiksmai ir atsakingesnis vartojimo kredito davėjų požiūris. "Taikytos priemonės buvo rezultatyvios - tai liudija per praėjusius metus smarkiai mažėjęs vėluojančių grąžinti skolas asmenų skaičius", - sakė V. Valvonis. 
Pasak jo, įvykus esminiam lūžiui, šiemet rinkoje prognozuojami nuosaikesni pokyčiai.
2016 m. vartojimo kredito davėjai (ne kredito įstaigos) kartu su tarpusavio skolinimo platformomis suteikė 491 tūkst. naujų vartojimo kreditų, arba 55,6 proc. mažiau nei 2015 m., kai suteiktų kreditų skaičius buvo perkopęs 1,1 mln. Suteiktų kreditų suma atitinkamu laikotarpiu smuko beveik 30 proc. - iki 313 mln. eurų. Labiausiai - 77,2 proc. - sumažėjo suteiktų mažųjų vartojimo kreditų (mažesnių nei 290 eurų) skaičius, ryškų vartojimo kreditų rinkos susitraukimą lėmė sumažėjęs didesnių nei 290 eurų vartojimo kreditų teikimas (jų suteikta beveik 60 proc. mažiau nei 2015 m.). 

Prasidėjo Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdžiai

Pirmadienį Seimo rūmuose prasidėjo pirmoji naujos sudėties Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdžių sesija.
Komisijos pirmininkas Antanas Vinkus perskaitė Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimą. Aktualiausius užsienyje gyvenantiems lietuviams klausimus aptarė savo kalboje užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. "Labai tikimės iš jūsų įžvalgų ir patarimų. Linkiu kūrybinės, produktyvios veiklos ir rezultatų", - sveikindamas renginio dalyvius sakė ministras.
Posėdžių darbotvarkėje numatyti pilietybės išsaugojimo klausimai, balsavimas internetu, pasirengimas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio renginiams. Planuojama aptarti migracijos mažinimo ir reemigracijos skatinimo iššūkius, tautinio tapatumo išsaugojimo ir lituanistinio švietimo perspektyvas ir kt.
Komisijos nariai numato susitikti su Ministru Pirmininku ir kitais Vyriausybės nariais. Kartu su Seimo Migracijos komisija organizuojama diskusija "Brexit" ir Lietuvos piliečių Jungtinėje Karalystėje interesai".
Komisija savo veikloje sieks skatinti Lietuvoje ir užsienio valstybėse gyvenančių lietuvių bendradarbiavimą, rūpintis abipuse pagalba ir parama, keistis mokslo, kultūros ir kita informacija. Taip pat Seimui ir kitoms valstybės institucijoms teiks pasiūlymus, kurie padėtų stiprinti valstybingumą ir demokratinių tradicijų puoselėjimą.
Komisijos posėdžiuose dalyvaus Vyriausybės, ministerijų ir kitų institucijų, įstaigų atstovai, mokslininkai ir ekspertai, taip pat jaunimo ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.
Paskutiniame balandžio 28 d. posėdyje Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija ketina priimti rezoliucijas ir užbaigti sesiją.

Venesuelos prezidentas ragina atnaujinti derybas su opozicija

Venesuelos prezidentas Nikolas Maduras (Nicolas Maduro) paragino atnaujinti derybas su opozicija ir pareiškė norįs, kad įvyktų vietos rinkimai, praneša BBC. 
Tokius raginimus prezidentas išsakė prieš pirmadienį planuojamą didžiulę demonstraciją, po tris savaites visoje šalyje vykstančių protestų. Demonstrantai ragina, kad kitais metais numatyti Venesuelos prezidento rinkimai būtų surengti anksčiau. 
N. Maduras yra opozicijos kaltinamas dėl baisios ekonominės padėties Venesueloje. Naftos išteklių turtinga šalis kovoja su maisto trūkumu ir kylančia infliacija. 
Pernai derybos tarp opozicijos ir vyriausybės žlugo, kai opozicija apkaltino prezidentą N. Madurą susitarimų laužymu ir naudojantis derybomis siekiui laimėti laiko. 

Lietuvoje lankysis Azerbaidžano užsienio reikalų ministras

Lietuvoje balandžio 24-25 dienomis su oficialiu vizitu lankysis Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Elmaras Mamadjarovas. 
Susitikime su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi bus aptartas dvišalis politinis, ekonominis bendradarbiavimas, Azerbaidžano santykiai su Europos Sąjunga (ES) ir prasidėjusios derybos dėl naujojo ES ir Azerbaidžano susitarimo, saugumo situacija regione.
Vizito metu Azerbaidžano ministras Vilniaus universitete atidarys Azerbaidžano vardo auditoriją, Antakalnio kapinėse pagerbs žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimą.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

Įdomiausius balandžio 24-osios įvykius pasaulio istorijoje, remdamasi "Reuters" ir TASS pranešimais, primena Lietuvos naujienų agentūra ELTA:
1731 m. mirė britų žurnalistas ir rašytojas Danielis Defo (Daniel Defoe), šlovę pelnęs savo knyga "Robinzonas Kruzas".
1792 m. Klodas Žozefas Ružė de Lislis (Claude-Joseph Rouget de Lisle) sukūrė "Marselietę", vėliau tapusią Prancūzijos nacionaliniu himnu.
1800 m. JAV Kongresas balsavo, kad būtų įsteigta Kongreso biblioteka.
1815 m. gimė anglų rašytojas Antonis Trolopas (Anthony Trollope). Reikšmingiausias yra jo romanų ciklas apie Pietvakarių Angliją - "Barsetšyro kronikos", "Prieglaudos vedėjas", "Barčesterio bokštai", "Daktaras Tornas".
1856 m. gimė prancūzų valstybės veikėjas ir armijos maršalas Filipas Petenas (Philippe Petain). Po pergalės prie Verdeno tapęs nacionaliniu didvyriu jis suteršė savo vardą per Antrąjį pasaulinį karą, padėdamas sukurti Viši kolaborantų Vyriausybę.
1898 m. gavusi ultimatumą pasitraukti iš Kubos Ispanija paskelbė karą JAV.
1905 m. gimė JAV rašytojas Robertas Penas Vorenas (Robert Penn Warren), geriausiai žinomas jo romanas "Karaliaus visa kariauna".
1916 m. Dubline prasidėjo Velykų sukilimas, kuriuo siekta sukurti Airijos Respubliką.
1927 m. Maskvoje atidaryta pirmoji pasaulinė kosminių laivų ir aparatų modelių paroda.
1942 m. gimė JAV aktorė ir dainininkė Barbara Straizend (Barbra Streisand).
1942 m. mirė kanadiečių rašytoja Liusė Modė Montgomeri (Lucy Maud Montgomery). Išgarsėjo romanu "Anė iš Žaliastogių" (Anne of Green Gables), kuriame pasakojama apie raudonplaukę našlaitę Anę, turinčią neįprastai lakią vaizduotę.
1945 m. JAV armija išvadavo Dachau koncentracijos stovyklą.
1950 m. susivienijus jordaniečių okupuotai Palestinai ir Transjordano Karalystei atsirado Jordanijos valstybė.
1953 m. karalienė Elžbieta II (Elizabeth II) įšventino į riterius Didžiosios Britanijos premjerą Vinstoną Čerčilį (Winston Churchill).
1967 m. per avarinį nusileidimą po 17-os apskriejimų aplink Žemę žuvo Vladimiras Komarovas. Jis buvo pirmasis kosmonautas, skridęs "Sojuz" laivu.
1970 m. Kinija paleido pirmąjį savo dirbtinį Žemės palydovą.
1986 m. mirė Vindzoro hercogienė. 1936 metais Didžiosios Britanijos karalius Edvardas VIII dėl jos, tada Volis Simpson (Wallis Simpson), atsisakė sosto.
1990 m. Rytų ir Vakarų Vokietijos sutarė, kad liepos 2-ąją prasidės pirmasis politinio susivienijimo etapas - ekonomikos sąjunga.
1995 m. JT karo nusikaltėlių tribunolas paskelbė, jog į įtariamųjų karo nusikaltimais sąrašą įtraukė Bosnijos serbų lyderį Radovaną Karadžičių.
1996 m. palestiniečių parlamentas emigracijoje balsavo už tai, kad iš Palestinos išsivadavimo organizacijos (PIO) chartijos būtų išbrauktas reikalavimas sunaikinti Izraelio valstybę.
2000 m. Vašingtono zoologijos sode paauglys apšaudė žmonių minią ir sužeidė septynis vaikus.
2005 m. per Benedikto XVI pontifikato inauguracijos mišias Romos Šv. Petro aikštėje popiežiui buvo įteikti jo valdžios ženklai - Žvejo žiedas ir palijus.
2005 m. eidamas 82-uosius metus mirė buvęs Izraelio prezidentas Ezeras Veicmanas (Ezer Weizman).
2005 m. Pietų Korėjoje gimė pirmasis pasaulyje klonuotas šuo Snupis.
2006 m. per teroristų išpuolius Egipto Dahabo kurorte, Sinajaus pusiasalyje, žuvo 22 žmonės, daugiau kaip 80 buvo sužeisti. Tarp aukų buvo turistų iš Vokietijos, Šveicarijos ir Rusijos.
2007 m. Islandijos vyriausybė paskelbė, kad už šalies nacionalinį saugumą taikos metu bus atsakinga Norvegijos kariuomenė.
2012 m. Didžiosios Britanijos policija Lutono mieste pietinėje Anglijoje sulaikė penkis asmenis, įtariamus teroro aktų planavimu ir skatinimu.
2012 m. respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Mitas Romnis (Mitt Romney) laimėjo pirminius rinkimus penkiose valstijose - Konektikute, Delavere, Niujorke, Pensilvanijoje ir Rod Ailande.
2015 m. mirė lenkų istorikas, publicistas ir diplomatas Vladyslavas Bartoševskis (Wladyslaw Bartoszewski). Politikas du kartus, 1995 metais ir 2000-2001 metais, ėjo Lenkijos užsienio reikalų ministro pareigas. 

Bus pasirašyta Lietuvos ir Kazachstano dvišalė sutartis

Pirmadienį teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir Kazachstano generalinis prokuroras Žakipas Asanovas pasirašys dvišalę tarptautinę sutartį dėl asmenų, kuriems paskirta laisvės atėmimo bausmė, ir asmenų, kuriems pritaikytos priverčiamosios medicinos priemonės, perdavimo.
Šiuo metu nėra teisinio pagrindo, kuriuo remiantis būtų galimas Kazachstane nuteistų Lietuvos piliečių perdavimas Lietuvai likusiai laisvės atėmimo bausmei atlikti ir atitinkamai Lietuvoje nuteistų Kazachstano piliečių - Kazachstanui. Pasirašius ir ratifikavus tokią sutartį, būtų sukurtas teisinis pagrindas Lietuvai ir Kazachstanui bendradarbiauti perduodant nuteistus asmenis ir vykdyti nuosprendžius.
Šioje sutartyje numatytos sąlygos, kokiais atvejais abi valstybės gali perduoti nuteistuosius atlikti tolesnei bausmei kitai šaliai. 
Teisingumo ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvos įkalinimo įstaigose nėra nuteistų Kazachstano piliečių, ankstesniais metais jų kalėdavo nuo 1 iki 5 asmenų. Duomenų apie Kazachstane bausmę atliekančius Lietuvos piliečius Teisingumo ministerija neturi.

Lietuvoje lankysis Ukrainos užsienio reikalų ministras

Pirmadienį Lietuvoje su darbo vizitu lankysis Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas.
Jis susitiks su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu, užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininku Gediminu Kirkilu, Užsienio reikalų komiteto pirmininku Juozu Bernatoniu ir Seimo nariais.
Susitikimuose bus aptarti dvišalio bendradarbiavimo plėtojimo, Ukrainos europinės darbotvarkės klausimai ir Lietuvos parama Ukrainai.
2014-2016 metais Lietuvos institucijos yra skyrusios 8,3 mln. eurų paramos Ukrainai, taip pat daug paramos projektų įgyvendina nevyriausybinės organizacijos ir Lietuvos žmonės.
P. Klimkinas už dvišalių Lietuvos ir Ukrainos santykių puoselėjimą yra apdovanotas Lietuvos užsienio reikalų ministerijos garbės ženklu "Lietuvos diplomatijos žvaigždė".

Kinija ragina JAV susivaldyti dėl Šiaurės Korėjos

Kinijos prezidentas Si Dzinpingas (Xi Jinping), telefonu kalbėdamasis su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump), paragino su Šiaurės Korėja elgtis santūriai, nors ir sklando spėlionės, kad Pchenjanas gali greitai atlikti šeštąjį branduolinį bandymą, pirmadienį pranešė valstybinė Kinijos žiniasklaida, informuoja naujienų agentūra AP.
Oficialaus transliuotojo CCTV teigimu, Si Dzinpingas JAV lyderiui D. Trampui pareiškė, kad Kinija stipriai priešinasi Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programai, kuri pažeidžia Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijas. Kinijos prezidentas taip pat pareiškė viltį, kad visos pusės laikysis santūrumo ir vengs padėties Korėjos pusiasalyje pabloginimo.
D. Trampo administracija įspėjo, kad svarstomos visos galimybės, net ir karinis smūgis, siekiant sustabdyti Šiaurės Korėjos ambicijas tobulinti branduolinę galvutę nešančias, JAV žemyną pasiekti galinčias raketas. Tačiau JAV pareigūnai naujienų agentūrai AP teigė, kad karinis atsakas nėra tikėtinas, nors D. Trampas ir ne kartą pasisakė dėl strategijos kartu su Kinija daryti Pchenjanui vis didesnį spaudimą.

Atgal