VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

02.08. Naujausios žinios

 

Ant auksinės Šimtmečio monetos – Nepriklausomybės Akto signatarų parašai

Vasario 13 d., antradienį, Lietuvos bankas išleidžia kolekcinių monetų seriją Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Šioje serijoje – signatarams skirta aukso moneta ir trys sidabro monetos, skirtos diplomatijai, ginkluotosioms pajėgoms ir sukarintoms struktūroms bei teisinei sistemai. Tą pačią dieną, 11 val., Signatarų namų salėje (Pilies g. 26) monetos bus pristatytos visuomenei.

Monetų pristatymo renginyje dalyvaus Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, prof. Vytautas Landsbergis, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius, Konstitucinio Teismo teisėjas Gediminas Mesonis.

Šimtmečio monetų serija – unikali. Ją sudaro trys žiedų formos sidabro monetos, o pačiame viduryje – aukso moneta su dvidešimties Nepriklausomybės Akto signatarų parašų faksimilėmis. Visos monetos parduodamos atskirai supakuotos numizmatinėse pakuotėse. 

Kolekcines monetas iš serijos „Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui“ nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. Kiekviena moneta yra išleista 4 000 egz. tiražu. 

Maždaug pusė kiekvienos monetos tiražo nuo vasario 6 d. parduodama per išankstinius pardavimus el. parduotuvėje monetos.lb.lt, trečdalis tiražo – per numizmatinių vertybių platintojus. Nuo vasario 13 dienos monetų bus galima įsigyti ir  Lietuvos banko kasose Vilniuje (Žirmūnų g. 151) bei Kaune (Maironio g. 25).

Monetų pristatymo renginys bus tiesiogiai transliuojamas Lietuvos banko Facebook paskyroje.

Lietuvos jūrų muziejui bus perduota tarpukario karo laive "Prezidentas Smetona" plevėsavusi trispalvė

Lietuvos jūrų muziejaus ekspozicijai laikinai eksponuoti bus perduota tarpukario Lietuvos karo laive "Prezidentas Smetona" plevėsavusi trispalvė.
Užsienio reikalų ministerijoje ketvirtadienį vyksiančioje perdavimo ceremonijoje dalyvaus užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kapitonas Arūnas Mockus ir Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė. 
Dviejų metrų ilgio ir trijų metrų pločio trispalvę, kurią puošia aukso spalvos Vyčio kryžius raudoname skyde, išsaugojo JAV gyvenantis lietuvis Henris Gaidis. Jis pažinojo paskutinį Lietuvos karo laivo "Prezidentas Smetona" kapitoną Povilą Labanauską. Tai - viena iš nedaugelio, galbūt vienintelė, tarpukario Lietuvos kariuomenės vėliava, neatitekusi sovietams. Vėliava ministerijai perduota per Lietuvos ambasadą Vašingtone. 
Sovietų Sąjungos užgrobtas Lietuvos karo laivas "Prezidentas Smetona" Antrojo pasaulinio karo pabaigoje užplaukė ant minos ir nuskendo Baltijos jūroje. Pernai vasarą jo liekanos buvo rastos Suomijos įlankoje, primenama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Oficialaus vizito į Lietuvą atvyko Gruzijos kariuomenės vadas

Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko kvietimu oficialaus vizito į Lietuvą atvyko Gruzijos kariuomenės vadas generolas majoras Vladimeras Chachibaia.
Vasario 8-10 dienomis svečias lankysis Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, kur susipažins su jos veikla ir susitiks su Gruzijos karininkais, besimokančiais akademijoje rengiamuose kvalifikacijos kėlimo kursuose. V. Chachibaia taip pat ketina apsilankyti ir karo akademijos teritorijoje dislokuotuose NATO energetinio saugumo kompetencijos bei Nacionaliniame kibernetinio saugumo centruose.
Iškilminga Gruzijos kariuomenės vado sutikimo ceremonija numatyta penktadienį aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos. Po jos generolas majoras V. Chachibaia susitiks su Lietuvos kariuomenės vadu J. V. Žuku bei Lietuvos kariuomenės atstovais ir aptars karinio bendradarbiavimo ir saugumo situaciją regione.
Vėliau svečias lankysis Lietuvos kariuomenės Gynybos štabe ir Specialiųjų operacijų pajėgose.

Pastarąjį kartą Lietuvos ir Gruzijos kariuomenių vadai buvo susitikę praėjusių metų spalį J. V. Žukui su oficialiu vizitu lankantis Gruzijoje.
Lietuva ir Gruzija gynybos srityje bendradarbiauja nuo 2001 m., kai buvo pasirašytas dvišalis susitarimas. Pagrindinės dvišalio karinio bendradarbiavimo sritys: karininkų rengimas ir ekspertinės konsultacijos strateginės komunikacijos, kibernetinės gynybos, logistikos, finansų valdymo, strateginio planavimo ir kitais klausimais.

Tautinių mažumų departamentas skyrė finansavimą kultūros projektams

Šiemet Tautinių mažumų departamentas finansuos trijų krypčių kultūrų plėtotės projektus: Tautinių mažumų kultūros sklaidos, Tautinių mažumų kultūros sklaidos ir kultūrinio bendradarbiavimo Pietryčių Lietuvoje bei Tautinių mažumų kultūros sklaidos visuomenės informavimo priemonėse.
Praėjusių metų pabaigoje buvo skelbtas ir atskiras Tautinių mažumų kultūros ir integracijos centrų veiklos projektų konkursas 2018 metams. Šiam konkursui paraiškas galėjo teikti Tautinių mažumų kultūros ir integracijos centrai, kurių veikla atitinka Tautinių mažumų kultūros ir integracijos centrų veiklos rekomendacijas.
Šiuo metu finansavimas jau skirtas projektams, pateiktiems Tautinių mažumų kultūros sklaidos ir kultūrinio bendradarbiavimo Pietryčių Lietuvoje ir Tautinių mažumų kultūros sklaidos visuomenės informavimo priemonėse finansavimo kryptims bei Tautinių mažumų kultūros ir integracijos centrų veiklos projektams.
Daliniam projektų finansavimui iš valstybės biudžeto jau skirta 326 tūkst. eurų. Planuojama paskirstyti dar 150 tūkst. eurų.

Šeštadienį visi keliai ves į "Sartų 2018" šventę

Šeštadienį Dusetose vyks tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės "Sartai 2018", kurias organizuoja žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe.
Žirgų sporto mėgėjų fiesta ir jos dalimi tapusi nacionalinio kultūrinio paveldo puoselėtojų šventė šiemet įtraukta į Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čiui skirtų renginių sąrašą. Ši visą Lietuvą garsinanti žiemos šventė nuo seno sutraukia dešimtis tūkstančių žiūrovų, todėl netenka abejoti, jog visi maršrutai, vedantys į Dusetas, šeštadienį neišvengiamai taps intensyviausio eismo keliais.
"Spustelėjus renginio organizatorių taip lauktam šaltukui, pavyko suformuoti visus reikalavimus atitinkantį hipodromo ledą, kuris galbūt bus dosnus ir naujais greičio rekordais, o jie visada masina žiūrovus", - sakė "Lietuvos žirgyno" direktorius Edgaras Jeninas.
Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, šeštadienį susiruošusiems į Dusetose vyksiančią šventę "Sartai 2018", siūlo rinktis jos rekomenduojamus maršrutus ir nepamiršti, kad ne visada tiesiausias kelias būna greičiausias. Kelininkai ir eismą reguliuojantys pareigūnai pirmiausia rekomenduojamuose keliuose pasistengs užtikrinti reikiamą tvarką, laiku juos nuvalyti ir pabarstyti, kad žiūrovams, skubantiems į "Sartų 2018" šventę, neiškiltų netikėtų kliuvinių.

Planuojantiems ateitį - tarptautinė studijų paroda

Ketvirtadienį Vilniuje, parodų ir kongresų centre "Litexpo", atidaroma ir tris dienas veiks 16-oji tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda "Studijos 2018. Įjunk ateitį".
Po vienu stogu bus galima rasti visą reikalingą informacija, kuri padės apsispręsti, kur mokytis ir studijuoti, kaip planuoti savo karjerą. 
Parodoje prisistatys Lietuvos universitetai ir kolegijos, profesinės mokyklos, neformaliojo ugdymo ir jaunimo organizacijos, verslo įmonės.
Veiks 5 parodos ekspozicijų salės, vyks daugiau nei 200 renginių ir susitikimų. 
Parodoje veiks nauja tematinė salė "Renkuosi pažangią Lietuvą", kurioje bus pristatomos perspektyvios, aukštos kvalifikacijos specialistų poreikį atitinkančios specialybės, demonstruojami pažangūs technologiniai sprendimai, inovacijos ir mokslo idėjos.
Vienoje iš parodos erdvių vyks karjeros planavimo mugė "Renkuosi profesiją". Čia moderniose ir atnaujintose ekspozicijų salėse jaunimui nuo 14 metų bus pristatomas platus spektras aktualių Lietuvos darbo rinkoje profesijų. 
Karjeros planavimo mugėje vyks Nacionaliniai profesinio meistriškumo konkursai, kuriuose savo įgūdžius demonstruos virėjo ir automechaniko specialybių mokiniai iš skirtingų profesinio mokymo įstaigų. 
Ketvirtadienį po parodos atidarymo 4-ojoje salėje vyks diskusija apie pedagogų rengimą. Vidudienį Švietimo ir mokslo ministerijos stende su parodos dalyviais apie studijas kalbėsis švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Atgal