VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

07.10. „Tautišką giesmę“ išgirdo visas pasaulis

Liepos 6 d. Vilniuje Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo šimtmečio Dainų šventės „Vardan tos…“ Dainų dienoje ir kartu su susirinkusiais Vilniaus Vingio parke bei lietuviais visame pasaulyje giedojo valstybės himną „Tautišką giesmę“.

„Šiandien mes visi turime vieną vardą – Lietuva. Mūsų tautai nėra už jį gražesnio ir brangesnio. Mes gerai žinome – dainuojanti tauta nenugalima, jos neįmanoma pavergti ar sunaikinti, todėl – dainuokime, rodykime sau ir pasauliui, kokia ypatinga Lietuva, kokia sutelkta, didinga ir graži mūsų tauta“, – sveikindama Dainų šventės dalyvius bei svečius sakė Prezidentė.

Dainų šventės dalyviai, šokėjai iš Rod Ailando (iš kairės į dešinę):Inžinierius Tomas  Kerikas, medicinos studentė Kristina Narkevičiūtė ir gydytojas Darius Jagminas

 „Lietuvos šimtmečio dainų šventė – mūsų vienybės ir stiprybės simbolis“

Ansamblių vakare Kalnų parke, Šokių dienoje, baigiamajame Dainų dienos koncerte ir kituose renginiuose dalyvavo per 36 tūkst. dalyvių, kurie Lietuvai dovanojo džiaugsmą ir pasididžiavimą savo valstybe. 

Lietuvos kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson dėkoja Dainų šventės rengėjams ir meno vadovams: „Dainų  šventė buvo nuausta vienybės, meilės Lietuvai emociniu siūlu. Tai buvo tikra šimtmečio Dainų šventė. Ji leido mums visiems – čia gyvenantiems, į šventę atvykusiems ir po   pasaulį pabirusiems lietuviams pasijusti Lietuvos šimtmečio žmonėmis. Keturių milijonų tauta“.

Jubiliejinė, dvidešimtoji, 2018 m. dainų šventė „Vardan tos…“ buvo skirta Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Lietuvos valstybės himnas – „Tautiška giesmė“  tapo šventės idėjų pagrindu, visų jos renginių jungtimi.

 

 Rengėjų nuotr.

Liepos 6 d. Valdovų rūmuose buvo švenčiama ne tik Valstybės diena, bet ir Valdovų rūmų atkūrimo pabaigtuvės bei naujos nuolatinės ekspozicijos atidarymas. Ta proga Valdovų rūmuose buvo atidarytos dviejos tarptautinės parodos – „Saksonijos kurfiurstai – Lietuvos didieji kunigaikščiai“ ir „Florencija renesanso ir baroko laikais“. Šiomis iš Vokietijos ir Italijos atkeliavusiomis parodomis Valdovų rūmai siekia pristatyti Lietuvos istorinius, kultūrinius ryšius su užsienio valstybėmis.

Dainų šventės dalyviai, šokėjai iš Rod Ailando (iš kairės į dešinę):Tomas  Kerikas, medicinos studentė Kristina Narkevičiūtė ir gydytojas Darius Jagminas

Šimtmečio dainų šventės dalyvių eitynės

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną Dainų šventės dalyviai rinkosi į šimtmečio eitynes nuo Katedros aikštės į Vingio parką, kuriame vyksta svarbiausias, baigiamasis šventės renginys - Dainų diena.

Renginio kulminacija - Lietuvoje ir pasaulyje gyvenančių lietuvių drauge giedama „Tautiška giesmė“.

Šimtmečio proga virš Kauno pakilo šimtas oro balionų

 

„Tautišką giesmę“ šiauliečiai giedojo Chaimo Frenkelio vilos parke

Romantiškoje Chaimo Frenkelio vilos aplinkoje šiauliečių lūpose skambėjo Lietuvos himnas.

Chaimo Frenkelio vilos parke vyko jubiliejinio XV Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio atidarymo koncertas „Šiauliai sveikina Lietuvą“. Koncertas skirtas Šiaulių „Aušros“ muziejaus 95-mečiui ir Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti.

Liepos 6 dieną, minint Valstybės - Karaliaus Mindaugo karūnavimo – dieną, dviejų šalių, Lietuvos kariuomenės ir Nyderlandų karališkasis kariuomenės orkestrai, pasipuošę istorinėmis uniformomis surengė bendrą koncertą „Istorija muzikos garsuose“ Simono Daukanto aikštėje, Vilniuje

Atgal