VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

04.15. Išaugo didmeninė elektros kaina Lietuvoje

Balandžio 1-7 d. didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje paaugo 14 proc. ir vidutiniškai siekė 39,8 euro/MWh. Tai pirmoji savaitė, kai elektros kaina augo po 4 savaičių mažėjimo, informuoja elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“.

Elektros kainos pokyčiams Lietuvoje įtakos turėjo 3 proc. sumažėjęs elektros energijos poreikis, vietinės ir kaimyninių šalių generacijos pokyčiai bei elektros importo srautų persiskirstymas. 

Baltijos šalyse taip pat sumažėjo hidroelektrinių iš šiluminių elektrinių generacija, importo srautas per Suomijos - Estijos pjūvį bei dviem trečdaliais sumažėjo elektros srautas per Latvijos - Lietuvos pjūvį. Kainos pokyčiams įtakos turėjo ir 6 proc. išaugusi apyvartinių taršos leidimų kaina. 

Vis dėlto elektros kainos augimą šalyje kiek pristabdė Lietuvos vėjo elektrinių generacijos augimas dešimtadaliu bei 42 proc. didesnis elektros energijos importas iš Skandinavijos šalių per „NordBalt“ jungtį. 

Lietuvoje balandžio 1-7 d. elektros generacija augo 13 proc. ir vidutiniškai užtikrino 36 proc. bendro šalies elektros suvartojimo. Savaitės gamybos pasiskirstymas Lietuvoje: 44 proc. sudarė vėjo elektrinių pagaminta energija, 43 proc. šiluminių elektrinių energija ir 13 proc. - hidroelektrinių pagaminta energija. 

Praėjusią savaitę 64 proc. šalies suvartotos elektros energijos buvo importuota, o bendras importo srautas sumažėjo dešimtadaliu. Importo struktūrą sudarė: 67 proc. elektros energijos iš trečiųjų šalių, 8 proc. iš Latvijos ir 25 proc. iš Švedijos. 

Tuo metu bendras elektros energijos srautas iš Lietuvos sumažėjo 4 proc.. Eksporto srauto pasiskirstymas: 74 proc. į Lenkiją, 19 proc. į Latviją ir 7 proc. į Švediją. 

Pažymima, kad „Litgrid“ savaitinėse apžvalgose analizuojami „NordPool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.

Atgal