VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

10.24. Europos kraštovaizdžio konvencijai – 20

Sueina 20 metų, kai 18 Europos Tarybos valstybių Florencijoje pasirašė Europos kraštovaizdžio konvenciją, skirtą, kaip pasakyta jos preambulėje, visų kraštovaizdžių Europoje apsaugai, tvarkymui ir planavimui.

Lietuva šią konvenciją ratifikavo 2002 m. spalio 3 d., ir tai buvo savalaikis žingsnis įtvirtinant kraštovaizdžio sampratą, jo vertės ir kokybės svarbą. Mat tuo laiku kaip tik buvo rengiami svarbūs strateginiai dokumentai – šalies bendrasis planas, Darnaus vystymosi strategija. Europos kraštovaizdžio konvencijos dėka buvo įteisinta nacionalinė kraštovaizdžio politika.

Lietuva konvenciją ratifikavo 2002 m. spalio 3 d.

Ją įgyvendinant per pastarąjį dvidešimtmetį atlikta nemažai svarbių darbų: parengta kraštovaizdžio erdvinės struktūros įvairovės ir jos tipų išskyrimui skirta mokslinė studija su didžiule duomenų baze, patvirtintas Želdynų įstatymas, Gamtinio karkaso nuostatai, Nacionalinis kraštovaizdžio tvarkymo planas, baigti rengti valstybinių parkų ir rezervatų tvarkymo planai, saugomose teritorijose įsteigti lankytojų centrai ir t. t.

Dabar jau laukia nauji iššūkiai, nes baigiamas rengti naujas šalies bendrasis planas, prasideda naujas Europos Sąjungos paramos laikotarpis. Naujus poreikius išryškina ir pasaulinė pandemija.

 

Atgal