VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

02.23. ES Užsienio reikalų taryboje – sankcijos Rusijai, žmogaus teisės ir energetika

Vasario 22 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje, kurioje aptarti ES–Rusijos santykiai, žmogaus teisių ir demokratijos padėtis Baltarusijoje, Mianmare ir Honkonge, ES saugumo ir gynybos iniciatyvos.

Taryboje vyravo nuomonė, kad, nepaisant nekonstruktyvaus ir priešiško Rusijos pareigūnų elgesio ES atžvilgiu, būtina stiprinti ES ir partnerių paramą Rusijos pilietinei visuomenei, nepriklausomai žiniasklaidai, jaunimui ir demokratinei opozicijai. Reaguodamas į tebesitęsiančius Aleksejaus Navalno teismo procesus, ministras G. Landsbergis siūlė reaguoti greitai ir vieningai, pritaikant asmenines sankcijas pareigūnams, atsakingiems už sisteminius žmogaus teisių pažeidimus.

Ministrai priėmė politinį sprendimą taikyti sankcijas už Aleksejaus Navalno įkalinimą ir represijas prieš taikius protestuotojus atsakingiems Rusijos valdžios pareigūnams pagal ES globalų žmogaus teisių sankcijų režimą, vadinamąjį ES Magnitskio įstatymą.

„Svarbiausias šios dienos sprendimas – sutarėme dėl sankcijų žmonėms, kurie įgalino A. Navalno suėmimą ir įkalinimą. Šios dienos Užsienio reikalų tarybos žingsnis yra itin simboliškas – ES gali reaguoti ir greitai, ir vieningai“, – sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Pasak ministro, sąrašas žmonių, kuriems bus skiriamos sankcijos, bus paskelbtas šiek tiek vėliau.

Ministro teigimu, žinome, kad sankcijos yra efektyvios ir veikia, jei jos tikslingai pritaikytos. „Tai, dėl ko sutarėme šiandien, tebūnie pirmas žingsnis – svarbu neapsiriboti tiesiogiai už A. Navalno nuteisimą atsakingais asmenimis, būtina siekti, kad sankcijų sąrašuose atsidurtų ir režimo imituojamų teismų užsakovai ir vykdytojai bei asmenys iš artimiausios V. Putino aplinkos. Jei norime padėti Rusijos pilietinei visuomenei, geriausias būdas tai padaryti – įvesti sankcijas tiems Rusijos teisėjams ir prokurorams, kurie yra korumpuotos teisėsaugos sistemos dalis ir įteisina režimo vykdomą sisteminį susidorojimą su Rusijos demokratinėmis institucijomis, laisva žiniasklaida ir politine opozicija“, – sakė ministras.

Gabrielius Landsbergis susitikime su Švedijos kolege Anna Linde priminė, kad Lietuva artimiausiu metu tikisi teigiamo Švedijos vyriausybės sprendimo, išduodant leidimą pradėti Baltijos jūros dugno tyrimo darbus, reikalingus Lietuvos-Lenkijos povandeninės elektros jungties „Harmony Link“ projekto darbų pradžiai.

„Tai yra didžiausias ir brangiausiais infrastruktūrinis projektas, įgyvendinant Baltijos valstybių sinchronizaciją su kontinentine Europa. Be Švedijos vyriausybės leidimo tyrimo darbai ir projekto įgyvendinimas nusikeltų. Tokios apimties projektas kaip „Harmony Link“ reikalauja ypač tikslaus terminų laikymosi“, – sakė G. Landsbergis. Ministras pabrėžė, kad šio projekto užbaigimas laiku yra ypač svarbus užtikrinant, kad sinchronizacija būtų įgyvendinta iki numatyto 2025 metų termino.

Už leidimų tyrimo darbams išdavimą atsakingos Švedijos ekonomikos ir inovacijų ministerijos, o galutinį sprendimą priims Švedijos vyriausybė.

 

Atgal