VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Parama, labdara

02 02. Daugėja donoro kortelės turėtojų

Praėjusius metus Lietuvos organų donorystei ir transplantacijai galima laikyti sėkmingais, nes išaugo donoro kortelių turėtojų skaičius. Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, sutikimą gauti donoro kortelę pasirašė daugiau kaip pusantro tūkstančio žmonių.

Donoro kortelė patvirtina, kad žmogus po mirties sutinka dovanoti savo organus, ląsteles ar audinius transplantacijai.

Šiemet donoro kortelei sueina jau šešiolika metų. Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, donoro kortelę turi daugiau nei dvidešimt vienas tūkstantis žmonių, tačiau tik penkių tokias korteles turėjusių Lietuvos gyventojų organai buvo panaudoti transplantacijai.

„Tai dėl to tie metai ir buvo sėkmingi, nes apie organų donorystę buvo labai daug kalbama. Daug straipsnių, daug tos informacijos išėjo, kuri pasiekė žmones ir donoro kortelių turėtojų taip pat skaičius auga“, – teigia Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vedėja Rasa Pekarskienė.

Pagal Nacionalinio transplantacijos biuro duomenis, praėjusiais metais iš viso donorų buvo daugiau nei šimtas. Lietuvoje daugiausiai buvo atliekama inkstų persodinimo operacijų. Pernai į Lietuvą buvo atvežtos dvi širdys: iš Prancūzijos ir Latvijos. Iš Lietuvos išvežtos penkerios kepenys ir širdis į Vokietiją. O per šių metų pirmąjį mėnesį įvykdytos net trys širdies transplantacijos.

„Ir pernai sutikimų po mirties tapti donorais pasirašė 1635 žmonės. Didžioji jų dalis, tai yra virš tūkstančio, pasirašė elektroniniu būdu“, – sako R. Pekarskienė.

Donoro kortelę galima įsigyti elektroniniu būdu arba rašant prašymą. Specialistai sako, kad aktyviausiai norą įsigyti donoro kortelę rodo žmonės nuo aštuoniolikos iki keturiasdešimties metų. Lietuvoje veikia gyvoji donorystė, kai organus gali dovanoti giminaičiai arba vyras ir žmona. Tuomet žmogui nereikia ilgai laukti donoro ir jis gali lengviau grįžti į visavertį gyvenimą.

 

 

Atgal