VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Parama, labdara

05.13. „Algojimo“ šeimų stovykla – sveikos visuomenės sala

Gegužės 15–19 d. Kernavėje rengiama pirmoji šiemet labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ stovykla šeimoms, kuriose auga vaikai, turintys negalią. Rėmėjų dėka ši unikali galimybė tampa prieinama ir mažiausiems, kurių įprastos stovyklos neįsileidžia, bei jų artimiesiems. 

Į šeimų psichosocialinės reabilitacijos stovyklą kviečiami vaikai iki 3 metų, kuriems negalia nustatyta šiais metais, ir vyresni, nelankantieji ugdymo įstaigų. Kartu su vaikais stovyklauja jų tėveliai, broliai, sesės, seneliai. Vienos šeimos kelialapio vertė – 519 Eur, tačiau dalyviams jo apmokėti nereikia. Stovykla neįgaliam vaikui ir vienam jį slaugančiam/prižiūrinčiam asmeniui – nemokama. Tokią galimybę suteikia  rėmėjai – fondo stovyklas remia bendrovė „Lidl Lietuva“ ir „NATO Charity Bazaar“ – tarptautinė ne pelno siekianti NATO karių žmonų organizacija. 

„Algojimo“ stovykla nėra skirtai tiktai šeimų laisvalaikiui: gausus gerai paruoštų savanorių būrys leidžia tėvams ir vaikams pailsėti ir vieniems nuo kitų, o vadovai bei specialistai pripildo jų dienas prasmės, kūrybos, judesio ir bendrystės.

Savanoriams su vaikų vadovu priešaky dūzgiant su vaikais, jų tėveliai, padedami psichologo, pagaliau gali skirti dėmesio sau, dalyvauti seminaruose ir bendrose pramogose. Tam palanki ir įkvepianti „Kernavės bajorynės“ sodybos, kur stovyklaujama, aplinka –  patogūs, estetiški apartamentai čia dera su nuostabia švaria gamta, o maistas tiekiamas šviežiai, žalumynai užauginti vietoje.

Itin svarbi užduotis tenka savanoriams, atstovaujantiems pažangiausią mūsų visuomenės dalį. „Savanorių gretose daugiausia studijuojančio  jaunimo – tai tie neabejingieji, kurie supranta, kad vaikai su negalia visų pirma yra tiesiog vaikai, visų mūsų džiaugsmas ir rūpestis, – sakė Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ steigėja bei vadovė Aušra Stančikienė. – Džiugu, kad tokio pobūdžio projektų prasmę mato ir verslas. Šiemet mūsų stovyklas remia „NATO Charity Bazaar“ ir  „Lidl Lietuva“ – esame dėkingi prekybos tinklo vadovybei  už pagalbą.“

„Prisidedame prie „Algojimo“ iniciatyvos, ne siekiame, kad šeimos, kurioms reikia šiek tiek daugiau palaikymo, jaustųsi tvirčiau, laisviau, patogiau ir žinotų, kad nėra vienišos gyvenimo joms mesto iššūkio akivaizdoje, – teigė bendrovės „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Gaižauskienė. –  Mūsų bendrovė yra  atsakingas bendruomenės narys, tad norime padėti tiems, kuriems pagalba labai svarbi.“

Labdaros ir paramos fondas „Algojimas“ jau daugiau nei 10 metų rūpinasi vaikų su negalia vasara ir rengia šeimų psichosocialinės reabilitacijos stovyklas,  nes pagrindinė fondo misija – rūpintis vaikų su negalia ir jų šeimų socialine įtrauktimi bei reikalingų paslaugų teikimu.

„Mūsų ilgametė patirtis parodė, kad vaikams ir jų šeimoms reikia ne gailesčio ir ne vadinamojo negalios aptarnavimo. Svarbiausia – palanki, draugiška, drąsinanti aplinka, kurioje vaikų gebėjimai, stiprybės, individualybė skleistųsi be baimės, tėvai gautų profesionalų palaikymą ir žinių, o diagnozės taptų visiškai nereikšmingos“, – apibendrino A. Stančikienė.

Anot rengėjų, stovykloje svarbiausia yra laiko patikrintos tradicijos, kurių esmė – stovyklautojų jautrumas vienas kitam, pagalba ir padrąsinimas, per 5 stovyklavimo dienas užaugantys iki bendros didelės viltingos galios. Atsisveikinant tampa aišku, kad nė vieno vaiko negalia nėra tokia didelė ir baisi, o tėvelių tikėjimas tuo ir stiprybė išauga keleriopai.

„Pradėti tai reikia drąsos, paskui ir atkaklumo, – sakė nemažą stovyklos savanorio patirtį sukaupęs Jonas Povilauskas, 18-metis sostinės J. Basanavičiaus gimnazijos auklėtinis. –  O dabar galvoju: ar aš daviau tiems vaikams tiek pat, kiek jie gebėjo duoti man?“

Atgal