VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Parama, labdara

05.20.ŽIV ligą gydantiems gydytojams pacientų padėka - gėlynas

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės kieme iškilmingai pristatytas pasodintas gėlynas.

Raudonojo kaspino formos gėlynas skiriamas VUL Santaros klinikų ligoninės personalui, kuris rūpinasi pacientais, gyvenančiais su ŽIV, kaip padėka už kasdienį, nelengvą darbą gydant, patariant, paguodžiant. Kartu tai padėka visiems šalies gydytojams, kurie rūpinasi pacientais Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ar Alytuje. Pasak "Demetros", tai padėka už tai, kad pranešę nemalonią diagnozę, padeda išgyventi, moko susidraugauti ir išmokti gyventi su ŽI virusu.

ŽIV infekcija jau seniai nebėra ta greitą mirtį sukelianti liga kaip seniau. Šiuolaikiniai modernūs vaistai leidžia su šia liga gyventi tiek pat ilgai, kiek ir be jos. Skirtumas tas, kad vaistus tenka vartoti visą gyvenimą, taip pat kaip sergant cukriniu diabetu ar padidėjusiu kraujospūdžiui.

Pacientai ir šią ligą gydantys medikai bendrauja nuolat. Medikai apie pacientą žino gal ir ne viską, bet paprastai labai daug, ir nuo kokybiško bendravimo labai priklauso paciento savijauta.

"ŽIV ištyrimas vėl patiria nesklandumų, nes valstybė stokoja politinės valios, kad bendruomeninėse organizacijose būtų prieinami ŽIV tyrimai. Šiuo metu, kol vyksta teisės aktų keitimo procesas, kas mėnesį apie 500 asmenų netenka galimybės nemokamai ir anonimiškai išsitirti dėl ŽIV, laiku nesužino ŽIV statuso ir praleidžia galimybę pradėti gydymą", - sako asociacijos "Demetra" vadovė Svetlana Kulšis.

Asociacija "Demetra" siekia, kad ŽIV ištyrimas greitaisiais testais būtų prieinamas ir nemokamas įvairioms gyventojų grupėms, nes epidemiologiniai duomenys rodo, kad ŽIV epidemija Lietuvoje peržengė tradicinių rizikos grupių ribas. Nuo 2011 m. naudojant greituosius ŽIV testus, kuriuos Lietuvai teikia tarptautinė organizacija AIDS sveikatos apsaugo fondas (AIDS Healthcare Foundation), iki šių metų gegužės 1 d. ŽIV statusą sužinojo per 75 tūkstančius žmonių. 

Raudonasis kaspinas laikomas ŽIV prevencijos ir solidarumo su asmenimis, gyvenančiais su ŽIV/AIDS, simboliu. Jį pirmą kartą 1991 m. Fredžio Merkurio pagerbimo koncerte Vemblio stadione Londone prisisegė tūkstančiai žmonių.

Gegužės 20 ir 21 d. vakarus Raudonu kaspinu, sukurtu lazeriu, pasipuoš ir Vilniaus miesto savivaldybė. Taip Lietuva paminės mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną.
Atgal