VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

07 18. Pietų Amerikos lyderiai giria naujo BRICS banko įkūrimą

Pietų Amerikos prezidentai trečiadienį gyrė kylančių ekonomikų grupės BRICS sprendimą įkurti plėtros banką, kuris turėtų tapti alternatyva Vakarų šalių dominuojamai pasaulio finansų sistemai.

Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) lyderiai surengė precedento neturinčias derybas su kitų Pietų Amerikos šalių vadovais Brazilijos sostinėje po išvakarėse įvykusio BRICS narių sutarimo įkurti plėtros banką ir valiutos atsargų fondą.

Lyderiai taip pat pasinaudojo proga išsakyti palaikymą Argentinai, įsitraukusiai į bylinėjimąsi, galintį iki liepos pabaigos nulemti šalies nemokumą dėl 1,3 mlrd. JAV dolerių skolos didesnės rizikos fondams.

Bankas, kurio pradinį kapitalą sudarys 50 mlrd. dolerių, įsikurs Šanchajuje ir finansuos infrastruktūros projektus besivystančiose šalyse. Tuo tarpu „miniTVF“ vadinamas 100 mlrd. dolerių fondas, laikomas atsvara Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), padės BRICS atlaikyti valiutos krizes.

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff tvirtino, kad BRICS nesiekia atsiriboti nuo Vašingtone įsikūrusio TVF.

„Priešingai – mes norime jį demokratizuoti ir padaryti jį kiek įmanoma reprezentatyvesnį“, – lyderė sakė žurnalistams, stovėdama šalia Indijos premjero Narendros Modi prieš prasidedant viršūnių susitikimui.

TVD vadovė Christine Lagarde sakė, kad jos darbuotojams bus „malonu“ dirbti su BRICS bloku.

„TVF administracijai bus malonu dirbti su BRICS komanda, suburta šiam projektui, siekiant sustiprinti bendradarbiavimą tarp visų tarptautinio saugumo tinklo dalių, kad būtų išlaikytas finansinis stabilumas pasaulyje“, – sakoma jos pranešime.

Kairiosios pakraipos Pietų Amerikos lyderiai gyrė BRICS finansinių institucijų steigimą, sakydami, kad jos konkuruos su Vašingtone įsikūrusiu Pasaulio banku ir TVF, Pastarąsias institucijas jie ragina suteikti svaresnį balsą besivystančioms šalims.

„Sprendimas įkurti BRICS plėtros banką ir atsargų fondą buvo pasveikintas kaip puiki žinia visam mūsų Pietų Amerikos regionui“, – Venesuelos prezidentas socialistas Nicolas Maduro sakė po lyderių susitikimo, vykusio už uždarų durų.

N. Maduropasiūlė aljansą tarp naujojo banko ir Lotynų Amerikos įsteigto Pietų banko, kuriant naują finansų sistemą, kuri būtų išvaduota nuo „spekuliuojančio finansų kapitalo, grobstančio iš mūsų ekonomikų“.

Jo kairiųjų pažiūrų sąjungininkas – Bolivijos prezidentas Evo Moralesas sakė, kad pasauliui reikia naujos finansų organizacijos, kuri duotų atkirtį Pasaulio banko ir TVF „šantažui“.

„Esu tikras, kad Naujasis plėtros bankas užbaigs neoliberaliąją politiką ir neokolonializmą“, – sakė jis.

Susirūpinimas dėl Argentinos skolų

Argentinos prezidentė Cristina Kirchner pasinaudojo proga paraginti savo kaimynes palaikyti Buenos Aires, besiderančias su grobuoniškais fondais ir siekiančias išspręsti ginčą dėl skolų, kai jos šalis pralaimėjo bylą JAV teisme.

„Tikime, kad privalome padaryti galą šiam tarptautiniam plėšikavimui finansuose, kaip mėginama daryti Argentinos atžvilgiu ir tikrai bus mėginama daryti ir kitų šalių atžvilgiu“, – pabrėžė C. Kirchner.

Vienas aukšto rango Brazilijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad lyderiai išsakė susirūpinimą, jog Argentinos padėtis ateityje gali apsunkinti derybas dėl kitų šalių skolų.

„Argentinos byla ir tai, kaip ji buvo sprendžiama, yra blaiviu protu nesuvokiamas, lig šiol negirdėtas dalykas, ir kiekviena šalis išsakė palaikymą Argentinai bei praktiškam sprendiniui šioje problemoje, sukeltoje Niujorko teisėjo“, – sakė Kolumbijos centro dešiniųjų pažiūrų prezidentas Juanas Manuelis Santosas.

D. Rousseff neatmetė galimybės, kad naujosios BRICS finansų institucijos gali suteikti pagalbą Argentinai, jeigu Buenos Airės to paprašys.

Tačiau tikėtina, kad šios institucijos realiai veikti pradės tik po maždaug dvejų metų, nes jų statutus dar turi ratifikuoti visų BRICS šalių parlamentai, sakė Brazilijos pareigūnai.

 

 

Atgal