VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

07 23. Pradedamas ilgalaikis Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų mechanizacijos projektas

Krašto apsaugos ministerija, įgyvendindama Seimo patvirtintą Krašto apsaugos sistemos plėtros programą 2014-2023 m. ir siekdama modernizuoti ir stiprinti Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgas, pradeda mechanizacijos programą. Per pirmąjį jos etapą iki 2020 metų planuojama naujomis šiuolaikinėmis ratinėmis pėstininkų kovos mašinomis aprūpinti du Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“  batalionus. 

Liepos 17 d. Krašto apsaugos ministerija devyniems užsienio šalių gamintojams išsiuntė laiškus su prašymu pateikti visapusišką informaciją apie jų gaminamas ratines pėstininkų kovos mašinas. Gamintojus atsakymus prašoma pateikti iki šių metų spalio vidurio, o pirkimo sutartis su gamintojais planuojama pasirašyti 2015 metais.

 „Pėstininkų kovos mašinų įsigijimo projektas yra vienas iš ilgalaikių Lietuvos kariuomenės modernizacijos etapų, kuris neabejotinai sustiprins Lietuvos gynybinį pajėgumą ir įsipareigojimus NATO.  Mes grįžtame prie Lietuvos kariuomenės modernizacijos, kuri buvo nepagrįstai sustabdyta ankstesnės Vyriausybės valdymo laikotarpiu.,“ –  sako krašto apsaugos ministras  Juozas Olekas.

Ministras taip pat pabrėžia, kad Lietuvos kariuomenės karinių vienetų aprūpinimas pėstininkų kovos mašinomis yra viena iš pagrindinių priemonių, užtikrinančių nacionalinių ir kolektyvinių NATO gynybos planų įgyvendinamumą.

Šiandien Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgose naudojami šarvuotieji transporteriai M113.  Jie yra skirti karių gabenimui iki mūšio lauko, bet ne kovos mašinos, kurios geba efektyviai veikti mūšio lauke: naikinti šarvuotą techniką ir gyvąją jėgą, užtikrinti manevro laisvę ir pajėgų apsaugą.  

 „Naujos kartos ne tik nacionalinius, bet ir NATO reikalavimus atitinkančios pėstininkų kovos mašinos leistų mums lygiaverčiai veikti su sąjungininkais ne tik operacine, bet ir technine prasme,“ –  sako  Krašto apsaugos ministerijos pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius brigados generolas Gintautas Zenkevičius.

Naujomis pėstininkų kovos mašinomis aprūpinti manevriniai Sausumos pajėgų koviniai daliniai  turės galimybę treniruotis Lietuvoje esančiuose kariniuose poligonuose, vykdyti kovinius veiksmus tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Pasak brg. gen. G. Zenkevičiaus, naujosios pėstininkų kovos mašinos leis užtikrinti efektyvią šalies gynybą, bus pajėgios naikinti priešininkų šarvuotą techniką, užtikrinti manevro laisvę ir pajėgų apsaugą, veikti tiek atviroje, tiek miškingoje, tiek apgyvendintoje teritorijoje. 

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų karinių vienetų kovinių pajėgumų stiprinimas, ypatingą dėmesį skiriant Mechanizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“, yra viena iš ilgalaikių prioritetinių krašto apsaugos sistemos veiklos ir įsigijimų krypčių.

Atgal