VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01 03. 2015 metais Lietuvos kariai dalyvaus šešiose tarptautinėse misijose ir operacijose

Lietuva, kaip aktyvi tarptautinės bendruomenės - NATO, Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų - narė, kitais metais planuoja dalyvauti šešiose tarptautinėse operacijose ir misijose, į kurias bus siunčiama apie 100 Lietuvos karių. Mūsų kariai tarnaus NATO operacijose Afganistane, Kosove ir Turkijoje, ES mokymo misijoje Malyje ir antipiratinėje operacijoje Somalyje, JT misijoje Afganistane. 2014 m. NATO užbaigus vieną didžiausių savo tarptautinių kovinių operacijų - Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. santr. ISAF) misiją - Afganistane palaipsniui mažės ir Lietuvos karių dalyvavimas tarptautinėse operacijose.
Afganistane prasideda naujas etapas - mokymo, patariamoji ir paramos misija „Tvirta parama".
Lietuvos kariuomenė tarptautinėse operacijose Afganistane dalyvauja nuo 2002 metų. Per visą laikotarpį misija Afganistane keitėsi nuo aktyvios saugumo užtikrinimo operacijos iki patariamosios, mokymo misijos. NATO pradeda naują misiją „Tvirta parama" (angl. Resolute Support Mission, RSM), kurios pagrindinis tikslas - mokyti, patarti ir remti Afganistano nacionalines saugumo pajėgas, ministerijas ir kitas valdžios institucijas.
„Ir toliau dalyvaudami misijoje Afganistane rodome, kad mūsų kariai yra kvalifikuoti, gali dalytis savo patirtimi, eiti tiek instruktorių, tiek ryšių specialistų, tiek su vadovavimu, planavimu ar kontrole susijusias pareigas aukšto lygmens tarptautiniuose štabuose", - sako Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.
Lietuvos karių skaičius Afganistane palaipsniui mažės, atsižvelgiant į operacijos sumanymą ir sąjungininkų poreikius. Į misiją „Tvirta parama" Lietuva 2015 metais siunčia ryšių specialistus iš Lietuvos kariuomenės perdislokuojamo ryšių ir informacinių sistemų modulio (santr. PRISM), kurie tarnaus jungtinėje misijos vadavietėje Kabule, taip pat tarnybą Afganistane tęs Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas, kariuomenės logistikos specialistai ir štabų karininkai. Iš viso Afganistane planuojama tarnaus apie 80 karių.
Lietuva 2015 m. taip pat dalyvauja JT paramos misijoje Afganistane (UNAMA), skirdama karinį patarėją.
NATO misija Kosove (KFOR) siekiama užtikrinti saugią aplinką ir laisvą judėjimą, taip pat teikiama parama ir vietos institucijoms, tarptautiniam personalui.
`KFOR Jungtinės logistikos palaikymo grupės sudėtyje tarnaujantys Lietuvos kariuomenės Judėjimo kontrolės centro kariai kartu su kitų šalių atstovais atsakingi už KFOR karių ir krovinių transportavimo organizavimą ir kontrolę. Lietuva ir toliau kartu su rumunais, kroatais, britais, čekais ir bulgarais ketina skirti vieną karį į Tarptautinį integruotą logistikos padalinį (MILU).
Nuo 2015 m. sausio prie misijos KFOR prisijungs ir šeši Lietuvos kariuomenės ryšių specialistai. Lietuvos kariai keturis mėnesius tarnaus KFOR ryšių centro štabe.
Lietuvos kariai 2015 metais dalyvaus ES mokymo misijoje Malyje ir ES karinėje jūrų operacijoje prieš piratavimą prie Somalio krantų ATALANTA.
ES mokymo misijoje Malyje (EUTM MALI) tarnaujantys Lietuvos kariniai instruktoriai dalijasi žiniomis ir patirtimi su vietos saugumo pajėgomis. 2015 metais šiai ES misijai Lietuva skiria du štabo karininkus ir du instruktorius.
Lietuva taip pat prisideda prie ES karinės jūrų operacijos prieš piratavimą prie Somalio krantų ATALANTA. Nuo 2015 metų antro pusmečio Lietuva šiai operacijai skiria Autonominę laivo apsaugos grupę (ALAG), kuri rūpinsis humanitarinę pagalbą somaliečiams gabenančio laivo apsauga. Lietuva nuo 2011 m. taip pat prisideda prie operacijoje, skirdama štabo karininką, kuris tarnauja operacinėje vadavietėje Nortvude, Jungtinėje Karalystėje.
Lietuva iki 2015 metų pavasario taip pat prisideda prie ES misijos Centrinės Afrikos Respublikoje - čia misijos štabe Larisoje, Graikijoje, tarnauja Lietuvos karininkas.
3-iajam NATO ryšių batalionui priskirto Lietuvos kariuomenės perdislokuojamo ryšių ir informacinių sistemų modulio (PRISM) kariai 2015 m. bus dislokuoti Turkijoje NATO oro gynybos pajėgų sudėtyje. NATO yra dislokavusi pajėgumus siekiant sustiprinti Turkijos oro erdvės apsaugą, Lietuvos kariai šiai operacijai skiriami jau antrą kartą.
2014 metais Lietuvos kariai ir civiliai dalyvavo NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) misijoje Afganistane ir NATO operacijoje Kosove (KFOR), ES mokymo misijoje Malyje (EUTM MALI), JT paramos misijoje Afganistane (UNAMA), NATO vadovaujamoje operacijoje „Vandenyno skydas", taip pat Lietuvos kariuomenės ryšių specialistai NATO pajėgų sudėtyje buvo dislokuoti Turkijoje.
Nuo 1994 m. jau apie 5 tūkst. Lietuvos karių tarnavo NATO, ES ir JAV vadovaujamose valstybių koalicijos misijose ir operacijose, JT vadovaujamose taikos palaikymo ir humanitarinėse operacijose, taip pat ESBO mokymo ir stebėjimo misijose. Operacijų, kuriose dalyvavo ir dabar tebedalyvauja Lietuvos kariai, geografija plati - Afganistanas, Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Gruzija, Irakas, Kroatija, Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija, Pakistanas, Indijos vandenynas prie Somalio krantų, Sirija.
Lietuva, aktyvi tarptautinės bendruomenės narė, siunčia savo karines pajėgas dalyvauti įvairiose operacijose, tuo prisidėdama prie saugumo ir stabilumo pasaulyje užtikrinimo. Valstybėms ir jų piliečiams pagrindiniai XXI a. pavojai agresyvios kaimyninės valstybės, yra terorizmas, masinio naikinimo ginklų platinimas, silpnos ir nestabilios šalys. Grėsmėms įgavus tarptautinį pobūdį, efektyviausiai prevencijai ir kovai su jomis reikalingos tarptautinės pastangos.
Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse operacijose grindžiamas Lietuvos Seimo nutarimais, kuriais krašto apsaugos ministras įgaliojamas siųsti į užsienį karius. Taip Lietuva prisideda prie tarptautinės bendruomenės pastangų stiprinti saugumą ir stabilumą euroatlantinėje erdvėje, tuo pačiu Lietuva įgyvendina savo užsienio politikos prioritetus.

Atgal