VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01 10. Britanijos URM vadovas: neatmetame galimybės ES sutartis dėl imigracijos peržiūrėti ateityje

Lietuvoje viešėjęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Filipas Hamondas (Philip Hammond) teigia, kad Londonas gerbia ES galiojančią laisvą asmenų judėjimo teisę, todėl sprendimo riboti imigraciją į Britaniją visų pirma turėtų būti ieškoma nekeičiant bendrųjų ES sutarčių.
Apie vieną opiausių dabartinių Britanijos problemų kalbėjęs F. Hamondas teigė, kad šiuo metu Britanijos ir ES socialinė politika kelia didelių iššūkių Londonui, todėl būtina peržiūrėti šios sistemos veikimą ir imigrantams suteikiamas garantijas.
"Visų pirma, nors mes gerbiame laisvo asmenų judėjimo teisę ES, mes taip pat susiduriame su trumpalaikiais ir destruktyviais veiksniais Britanijoje. Dalis šios problemos - mūsų socialinės sistemos veikimas: prieiga prie socialinių garantijų, socialinis būstas, nemokama sveikatos apsauga. Turime pažvelgti, kaip šie veiksniai veikia viduje ir ES kontekste. Pastarieji Europos Sąjungos teisingumo teismo svarstymai pateikia įžvalgų, kaip galėtume reformuoti sistemos veikimą nekeisdami egzistuojančių ES sutarčių. Mes visų pirma norėtume gilintis į šią sritį, tačiau negalime atmesti galimybės, kad ateityje sutarčių pakeitimai bus reikalingi, - sakė F. Hamondas. -Visų pirma turime pažvelgti, kaip galėtume sušvelninti (migrantų) srautus pagal dabartines ES sutartis, nes dideli darbo ir kapitalo judėjimai ir jų keliamas nestabilumas aktualus visiems".
Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė suprantantis britų patiriamas problemas ir kylantį pasipiktinimą dėl imigrantų piktnaudžiavimo socialinėmis lengvatomis ir išreiškė viltį, kad bet kokie Londono sprendimai nediskriminuos atskirų ES valstybių, tarp jų ir Lietuvos.
"Imigrantai kuria bendrąjį vidaus produktą ir prisideda prie Britanijos ekonomikos, ir tai puikiai žino mūsų kolegos. Aš manau, kad diskusijų būdu bus galima išspręsti tuos visus klausimus, - sakė L. Linkevičius. - Bendrosios rinkos įkūrimas, kaip vienas iš prioritetų, kuris artimas ir svarbus Britanijai, labai svarbus ir Lietuvai, o viso to sudėtinė dalis yra laisvas asmenų judėjimas. Čia yra daug labai sąsajų, taškų, kurie mus tikrai vienija, ir kaip ir dera sąjungininkams problemos turi būti sprendžiamos diskutuojant ir gerbiant vieni kitų interesus".
Prieš sausio 7 dienos susitikimą tarp Britanijos premjero Deivido Kamerono (David Cameron) ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel (Angela Merkel) neprisistatęs šaltinis iš Vokietijos vyriausybės "Bloomberg" sakė, kad kanclerė palaikytų Londono siekį apkarpyti socialines išmokas imigrantams, jei Britanija neribos atvykėlių skaičiaus. Vėliau vykusios spaudos konferencijos metu Vokietijos vadovė sakė, kad negalima abejoti ES deklaruojama asmenų judėjimo laisve, bet Londono planams neišreiškė nei pritarimo, nei palaikymo.
Prieš imigrantų garantijų ribojimus Britanijoje pasisako ir L. Linkevičius bei Estijos užsienio reikalų ministrė Keitė Pentus-Rosimanus (Keit Pentus-Rosimannus). Buvęs Lenkijos Premjeras ir dabartinis Europos Vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas yra sakęs, kad vetuos bet kokius Londono bandymus keisti ES sutartis socialinės politikos klausimais.
Pernai lapkritį Didžiosios Britanijos statistikos biuro pateiktais duomenimis, nuo 2014 m. sausio iki birželio į šią šalį gyventi atvyko 583 tūkst. žmonių, išvyko apie 325 tūkst. Britanijoje atliekamos gyventojų nuomonių apklausos rodo, kad imigracija bus viena iš pagrindinių temų prieš 2015 m. gegužę vyksiančius parlamento rinkimus.
Didžiosios Britanijos nepriklausomybės partijos (UKIP) euroskeptikų spaudžiamas premjeras D. Kameronas britams taip pat pažadėjo 2017 m. surengti referendumą dėl šalies narystės ES, jei jo vadovaujama konservatorių partija laimės rinkimus.

Atgal