VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05 25. JT Saugumo Taryba priėmė Lietuvos pateiktą rezoliuciją dėl šaulių ginklų ir lengvosios ginkluotės

Penktadienį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba priėmė Lietuvos pateiktą rezoliuciją dėl šaulių ginklų ir lengvosios ginkluotės, kurios pagrindinis akcentas - neteisėtos prekybos šiais ginklais poveikis žmonėms.
Lietuvos nuolatinė atstovė JT ambasadorė Raimonda Murmokaitė priminė, kad apie 90 procentų visų civilių žūsta arba yra sužeidžiami šaulių ginklais. "Dėl neteisėtos prekybos šiais ginklais kas minutę nutrūksta žmogaus gyvybė. Be to, ginklų perteklius ir neteisėtas naudojimas skatina konfliktus ir sunkiausius žmogaus teisių pažeidimus. Priimdami šią rezoliuciją, mes padėtume apsaugoti žmonių gyvybes", - sakė Lietuvos nuolatinė atstovė. Ji taip pat padėkojo visoms valstybėms, parėmusioms Lietuvos parengtą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją.
Rezoliucijoje akcentuojama būtinybė apsaugoti nukentėjusiuosius, ypač moteris, vaikus ir kitas pažeidžiamas visuomenės grupes. Lietuvos parengtame JT Saugumo Tarybos dokumente ypatingas dėmesys skiriamas kovai su ginklų patekimu į teroristų, ginkluotų grupių ir nusikalstamų struktūrų rankas. Rezoliucijoje taip pat pažymima, kad, norint spręsti neteisėtos prekybos ginklais keliamas problemas, reikia gerinti valstybių gebėjimus kovoti su ginklų paplitimu, visos JT institucijos skatinamos aktyviau bendradarbiauti, kovojant su nelegalia ginklų prekyba. Dokumente taip pat išreiškiama stipri parama Sutarčiai dėl prekybos ginklais, kuria siekiama sumažinti neteisėtos prekybos ginklais keliamas žmonių kančias.
Lietuvos parengtos JT Saugumo Tarybos rezoliucijos bendraautorėmis tapo 56 JT valstybės narės. Tai yra pirmoji Lietuvos parengta JT Saugumo Tarybos rezoliucija. 2015 metų gegužės mėnesį Lietuva pirmininkauja JT Saugumo Tarybai.

Atgal