VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

06 20. Lietuvos ir Irano bendradarbiavimas turi perspektyvą

M. Zasčiurinskas

Birželio 11 d. Seime susitiko Seimo Tarpparlamentinių ryšių grupės pirmininkas Mečislovas Zasčiurinskas, jo pavaduotojai Kęstutis Glaveckas, Aleksandras Zeltinis, Sergejus Ursulas ir Irano Islamo Respublikos ambasadorius Raminas Mehmanparastas Nodehi. Susitikimo metu dalyviai aptarė esamus ir galimus šalių politinius bei ekonominius ryšius, bendradarbiavimą verslo, mokslo, kultūros, švietimo, medicinos, sporto, turizmo srityse. M. Zasčiurinskas pakvietė Irano Islamo Respublikos delegaciją atvykti į Lietuvą.

Tarpparlamentinių ryšių grupės pirmininkas, pabrėžęs, kad šiais metais minime 85-ąsias Lietuvos Respublikos ir Persijos sutarties dėl diplomatinių santykių sudarymo metines, pasveikino ambasadorių atvykus į Vilnių ir prisiminė 2014 m. rugpjūčio mėnesį įvykusį Seimo delegacijos vizitą į Iraną, jo pozityvius rezultatus, palaipsniui aktyvėjantį Lietuvos ir Irano bendradarbiavimą.

Seimo narys pažymi, kad jau tų pačių metų rugsėjo mėnesį buvo surengtos Lietuvos ir Irano užsienio reikalų ministerijų politinės konsultacijos, kurių metu aptarti dvišaliai ryšiai, jų plėtros perspektyvos ekonomikos, švietimo ir kultūros srityse. Netrukus po šio susitikimo Iranas atsiuntė susitarimo projektą dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo, Lietuvos finansų ministerija susitarimo rengimui ir pasirašymui pritarė. 2015 m. pavasarį Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos ambasada Lenkijoje ir Lietuvos pramoninkų konfederacija surengė Lietuvos mėsos ir pieno gamintojų verslo atstovų susitikimą su Irano ambasados Varšuvoje atstovais. Pagrindinis šio susitikimo tikslas – naujų rinkų atvėrimas.

M. Zasčiurinskas, ragindamas Lietuvos verslą aktyviai domėtis patrauklia Irano, turinčio didžiausius pasaulyje naftos ir dujų išteklius, beveik 80 mln. gyventojų, tranzitą į Artimuosius Rytus (300 mln. vartotojų), rinka, sako, kad Iraną domina aukštųjų technologijų, biotechnologijų, medikamentų, tekstilės, žemės ūkio produktų importas. Šalį dominančios investicijų pritraukimo sritys – naftos ir jos produktų sektorius, kalnakasyba, žemės ūkis, informacinės technologijos.

Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad Iranas užsienio investuotojams netaiko jokių apribojimų dėl investicijų apimties, taiko įvairias mokesčių lengvatas. Irane veikia septynios LEZ, kuriose įsikūrusios įmonės 20 metų atleidžiamos nuo mokesčių. Užsienio investuotojams nereikia vizų, įsigyjama įranga neapmokestinama. Šalyje veikia 300 industrinių parkų, kuriems taip pat taikomos mokesčių lengvatos.

Susitikimo Seime metu ambasadorius R. Mehmanparastas Nodehi kalbėjo apie šalių bendradarbiavimo svarbą ir išreiškė viltį, kad bendromis pastangomis jis dar labiau aktyvės. Pasak jo, bendradarbiavimą reikėtų plėsti jau dabar, nelaukiant derybų dėl branduolinio ginklo ir sankcijų panaikinimo pabaigos. Ambasadorius taip pat sakė, kad norint bendradarbiavimą dar labiau suaktyvinti, būtina priimti konkrečius sprendimus. R. Mehmanparastas Nodehi nuomone, tikslinga įsteigti Lietuvos ambasadą Teherane.

Lankydamasis Lietuvoje Irano Islamo Respublikos ambasadorius dar susitiko su kultūros ministru Šarūnu Biručiu, energetikos viceministru Aleksandru Spruogiu, užsienio reikalų viceministru Neriu Germanu, žemės ūkio viceministru Viliumi Martusevičiumi, Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos, Afrikos, Azijos ir Okeanijos departamento direktore Ina Marčiulionyte, Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktore Jurgita Kazlauskiene, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generaliniu direktoriumi Rimantu Šidlausku, įmonių grupės „BOD Group“ vadybos pirmininku Vidmantu Janulevičiumi.

Atgal