VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05 04. „Kietos dalelės“ ar radiacija?!!

Dr.Rūta Gajauskaitė

Kriminologė

Po avarijos Fukušimos AE radioaktyvusis šleifas per 8 dienas apsuko visą planetos vidutinę juostą ir užkrėtė šią teritoriją nesuvaldomu, nesunaikinamu ir mirtinu teršalu. Jau 2 mėnesiai atominė jėgainė nesutramdomai spinduliuoja ir radioaktyvusis šleifas tirštėja bei pavojingėja. Tačiau mūsų valdžia dar neatsikratė sovietinės „geležinės uždangos“ mąstymo ir neviešina esamos situacijos, o, svarbiausia, nesiima reikalingų priemonių žmonių gyvybei, sveikatai ir genetikai išsaugoti.

O kaipgi viešinsi AE baisiausią pusę, kai patys trūks-plyš rengiasi statyti branduolinį reaktorių Ignalinoje, ignoruojant tektoninę zoną ir užslaptinant sprogimo rizikos laipsnį?!

Pinigai svarbiau nei žmonių gyvybės.

Pabandykime patys užpildyti informacinės stokos sritį ir imtis bent jau individualių apsaugos priemonių nuo nematomos, nejaučiamos, bet mirtinos spinduliuotės. Kompiuterį turime daugelis, be to galime nueiti ir į biblioteką ar net pas kaimyną. Internete atsidarome svetainę adresu: www.eurad.uni-koeln.de, ir susirandame Fukušimos avarijos žemėlapius. Pamatysite ne tik esamą padėtį, bet ir visą radioaktyvios spinduliuotės dinamiką nuo pradžios iki šiandienos. Įsitikinsite, kad radiacinis šleifas yra ir ilgai niekur nedings. Blogiausia, kad jis tirštėja ir nuo pradinės 1600 kartų didesnės nei norma jau išaugo iki 4000. Tolesni duomenys – nebeskelbiami.

Štai kodėl japonai bėga ne tik iš Fukušimos aplinkos, ne tik iš Tokijo, bet netgi iš Japonijos! Dar daugiau – bėga iš planetos Šiaurės pusrutulio į Pietinį!!! Argi tai nieko nesako?

Nesako.

Nes iki šiolei nežinomi yra tikrieji Černobylio padariniai žmogaus sveikatai, gyvybei bei genetikai ir tų padarinių mastai. O japonai nuo Hirosimos laikų žino, todėl supranta, kad pažadas nugesinti Fukušimos avaringus 3 reaktorius (iš 6) – per 3 mėnesius, o radiaciją sustabdyti dar per 6 mėnesius, reiškia 9 mėnesius didėjantį radioaktyvumą ore ir dirvožemyje, patekusį su lietumi ir pasiekusį gruntinius vandenis bei įtakosiančius kitų metų derlių!!!

Japonijoje – kiekvienas mokinukas jau pirmą dieną mokykloje pirmiausiai mokinasi ne rašto, o apsisaugojimo! Dar skelbia apie „kietų dalelių“ padidėjimą. O reikia kalbėti tik apie radiaciją, jos poveikį ir apsisaugojimą.

Mus, dažniausiai, įtikina statistika. Tai sudėliokime skaičius, kuriuos jau žinome. Jau nebe paslaptis, kad Černobylio avarijos mastai buvo 4 kartus didesni nei Hirosimos atominis bombardavimas, kuriame žuvo 150 000 gyvybių. Tai Černobylyje, logiškai mąstant, turėjo būti 600 000 aukų. Tačiau, Jelcinui išviešinus slaptus Kremliaus protokolus, paaiškėjo, kad tik vaikų žuvo 1 milijonas, kad iš 800 000 Černobylio avarijos likvidatorių – 200 000 jau mirė. O kur dar 50 000 Pripetės gyventojų, kurie 2 dienas „maudėsi“ tūkstantinėje spinduliuotėje, kol juos evakuavo? O kur dar Slavutyčiaus miesto statybininkai, o kur dar aplinkiniai kaimai ir vienkiemiai? Apie juos tik tiek žinoma, kad jau 1-ąją savaitę ligonines užplūdo 10 000 nudegintų nematomais radioaktyviais spinduliais žmonių. Visa kita informacija apie mirtis, sergamumą ir išsigimimus jau 25 metus kruopščiai slepiama, o epizodiniai tyrimai – paneigiami.

Jei Černobylyje buvo 4 kartus galingesnis nei Hirosimos sprogimas, su vienu iš rikiuotės išėjusiu reaktoriumi, tai Fukušimoje - avariją patyrė 3 reaktoriai. Taigi, lyginant su Hirosima ir Černobyliu (4 kartai), Fukušimos pavojingumas išauga iki 12 kartų daugiau nei Hirosima?! Taigi, prognozuojamas žmonių aukų skaičius turėtų siekti 1,8 milijono. Tai teoriškai, bet praktika visada pateikia pakoreguotą variantą. Ir visada į blogąją pusę. Dabar jau aišku, kodėl japonai bėga ne tik iš Japonijos, bet ir iš Žemės Šiaurės pusrutulio.

O pas mus kasdien su oro prognozėmis pranešama apie... „kietąsias daleles“, kurios, neva, kelis kartus daugiau užteršia miestų orą, todėl vaikams ir ligoniams nepatartina būti lauke...

Išeina miestų gyventojai į lauką, apsidairo – nei kietų, nei minkštų dalelių (manykite - dulkių) nesimato, o saulutė danguje ritinėjasi, tai visi ir traukia laukan, po žiemos speigų šiluma pasidžiaugti... Visai kaip 1986 metais po Černobylio katastrofos - irgi buvo puikus oras, irgi savaitgaliai, irgi šventės, ir visi išėjo į mirties demonstraciją.

Pasekmes SAM kruopščiai nuslėpė.

Tokia „taikingojo“ atomo kaina, toks, milijonais gyvybių matuojamas, elektros pigumas. O apie radioaktyvių atliekų saugojimo kapinynus - 2-jų ledynmečių laikotarpį, kol suskils, niekas net nešneka. Juk tai mūsų proproprovaikaičiai turės mokėti, o ne mes...

Tik ką paminėjome Černobylio katastrofos 25-ąsias metines, ir tik dabar per vieną televizijos kanalą buvo parodytas dokumentinis, o per kitą - meninis filmas apie avarijos priežastis, eigą ir kainą, kuria buvo išvengta sprogimo, galėjusio visą Europą paversti negyvenama teritorija 2 ledynmečiams. Europa išgelbėta 200 000 Černobylio likvidatorių gyvybių kaina, 200 000 suluošintųjų kaina, 400 000 – polivalentinių ligų sergamumo kaina. O negyvenama tapo tik Černobylio-Pipetės teritorija, 2 kartus didesnė nei Lietuva. Ir gyvybei netinkama ji bus 2 ledynmečius!!!

Toks „švariausios“ elektros energijos atomo pilno skilimo periodas!

O mūsų valdžia, nors ir fiziko vadovaujama, vaizduoja, kad nežino Ignalinos tektoninės zonos, nežino žemės gelmių energijos pralaidumo sprūdžių, neatsimena prieš 2 metus buvusio Kaliningrado srityje 5,4 balų žemės drebėjimo ir 4 balų aido Ignalinoje. Jis vaizduoja ir kad nesupranta E.Ž.Barozo delikačių užuominų apie AE neskaidrų planavimą Lietuvoje.

Akivaizdu, kad tik agresyvių visuomeninių veiksmų pasekoje mūsų valdžia dar dar prilaiko pelno arklių vadeles, todėl ir slepiama tikra Fukušimos katastrofos radioaktyvios spinduliuotės grėsmė, kad piliečiai visa jėga neatsisuktų prieš AE statybą Ignalinoje! Gerą pradžią jau padarė Lietuvos žalieji ir jaunimo organizacijos dėl savo ateities.

O juk padori Vyriausybė ir Seimas su Prezidente turėtų pradėti politinį procesą ES institucijose dėl AE statybų moratoriumo visame kontinente, o tektoninėje zonoje – ypač. Tuo pačiu būtų pristabdyti Lenkijos, Kaliningrado srities ir Baltarusijos planuojamų atominių jėgainių projektai.

Tai ne, juk tektoninėje zonoje ir Ignalinos AE, todėl šis nesuvaldomas faktorius nutylimas, o mūsų Prezidentė kelia klausimą tik dėl privalomo testavimo?!

O juk tektoninės zonos nenutestuosi. O technika ir technologija - net ir „preciziška“ – yra bejėgė prieš gamtos stichiją – cunamį, žemės drebėjimą, tektoniką.

Jei mūsiškė valdžia būtų padori, tai griebtųsi skubių organizacinių priemonių valstybės žmones gelbėti ir valdomai taršai sumažinti. O tai reiškia, pirmiausiai, vietoj „kietų dalelių“, tiesiai šviesiai pranešti apie Fukušimos šleifo radioaktyvų lygį, jo dinamiką ir uždaryti visus darželius bei mokyklas, atleisti iš darbo bent vieną iš tėvų tų vaikų griežtai priežiūrai namuose! Nerekomenduoti išeiti į lauką ne tik vaikams, bet ir ligoniams, nėščioms moterims bei pagyvenusiems žmonėms!!!

Vietoj to – valdžia skleidžia netikrą informaciją apie „kietąsias daleles“!!! Kas galėtų paneigti, kad šia dezinformacija nesiekiama masiško senukų, ligonių ir vaikų atsikratymo Anapilin, kad nereikėtų mokėti mamoms pašalpų, o senjorams – pensijų?

Juk yra toks Pasaulio galingųjų „300 komiteto“ siekis sumažinti valgytojų skaičių? O juk ir Lietuvėlėje milijonierių pridygo kaip grybų, taigi ir jie ar neprisidėjo prie galingųjų?

Jei mūsiškė valdžia būtų padori, ji skubiai uždarytų atmosferą teršiančias gamyklas bei vidaus degimo varikliais dirbantį transportą ir taip sumažintų bent reguliuojamą taršą! Tačiau valdžia apsiriboja dezinformacija apie „kietas daleles“. Ir viskas.

Šioje vietoje dera priminti, kad po tokio pačio informacijos pratylėjimo po Černobylio katastrofos, Ukrainos kompartijos sekretorius, sužinojęs aukų skaičių ir perspektyvą, nusišovė. Nusižudė ir Maskvos akademikas, tyręs avarijos priežastis, apimtis ir ateitį bei nutylėjęs jas tarptautiniu lygiu! Net komunistų sąžinė pajuodus, tokios žmonių žūties milijoninės kaltės neišlaikė.

Lietuvoje, atrodo, su sąžine bus juodžiau, nes mūsų atveju pagrindinį vaidmenį suvaidins, ko gero, kagėbistai? Ir kas gali paneigti, kad mūsų valdžia nešoka pagal juodą KGB-CŽV dūdelę, jei net Saugumo departamento vadovas ir Užsienio reikalų ministras buvo KGB rezervistai? Ir netgi apie CŽV kalėjimo Antaviliuose statybą „nežinojo“ prezidentas V.Adamkus? Tai čia išviešinti atvejai, o kur tie, kurių dar niekas neišryškino?

Tyli ir Lietuvos mokslininkų korpusas, nors turi radiacijos matuoklius, seka pasaulio informaciją ir žino baisių pasekmių apimtis. Tačiau tikrai nei vienas nenusižudys.

„...O ta sąžinė pajuodus, ji sutaisė Tautai nuodus...“

O pasekmės dar nuo Černobylio akivaizdžios – dėl radiacijos daliai kontinento gyventojų buvo pažeista pati svarbiausia sritis – galimybė susilaukti palikuonių. Europa – vienintelis kontinentas Žemėje, kuriame gimstamumas mažesnis už mirtingumą. Europa ne tik sensta, bet ir netenka savo ateities, o šiandien – darbo rankų. Trūkstamų darbininkų armija plūstelėjo iš Azijos ir Afrikos. Būtent jų, tiek statistinis, tiek ir akivaizdus skaičius rodo tikrąją Černobylio katastrofos pasekmių apimtį genetikos srity. Azijietiško ir afrikietiško tipo žmonių nepastebėti tarp europiečių neįmanoma - taigi ir be statistikos labai akivaizdu.

Jei mūsiškė valdžia būtų padori, tai A.Kubilius už viešą dezinformaciją Minsko Tarptautiniame kongrese Černobylio katastrofos 25-iui paminėti, kaipmat atsistatydintų ne tik iš Premjero pareigų, bet ir Seimo narių. Juo labiau, kad patys likvidatoriai Seime iš aukščiausios tribūnos šalyje paneigė A.Kubiliaus pagyras apie milijonines lėšas černobyliečiams ir dar kartą priminė labiausiai apverktiną savo būklę. Tuo tarpu kitas, atsakingas už finansus Seimo pareigūnas, vėlgi atvirai per TV ekranus pareiškė visai Tautai, kad černobyliečiai nenusipelnė jokių privilegijų ir jų negaus. Europos išgelbėjimas – visai ne didvyriškumas?

Apibendrinkime. Prezidentė tarptautiniame lygyje kalba apie AE testavimą, bet ne apie moratoriumą. Premjeras - giriasi černobyliečių turtingu aprūpinimu ir ruošiasi statyti „precizišką“ AE, bet nutyli tektoninės zonos grėsmę. Tuo tarpu seimūnas, priešingai nei Premjeras, prasitaria, kad černobyliečiai negaus jokių privilegijų, bet nutyli apie jų realų skurdą.

Mes tikrai nenusipelnėme tokios valdžios. Tokios, kuri pažeisdama Konstituciją, viena sprendžia Tautai gyvybiškus klausimus, ir sprendžia ne Tautos labui.

Atgal