VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

12.14. T.Mei: toliau kalbėsimės su ES apie „Brexit“ susitarimą

Didžiosios Britanijos premjerė Teresa Mei (Theresa May) penktadienį pranešė, kad Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga ateinančiomis dienomis tęs pokalbius dėl „Brexito“. Tuo pat metu ji paneigė pranešimus, kad Bendrijos lyderiai nesutiko su jos prašymu suteikti garantijų dėl „Brexito“ susitarimo.

„Šiandien vykusios diskusijos su kolegomis parodė, kad tolesni paaiškinimai ir diskusijos... išties yra įmanomi“, - po dvi dienas Briuselyje vykusio ES viršūnių susitikimo žurnalistams sakė T. Mei.

ES toliau laikosi pozicijos, kad persiderėti dėl „Brexito“ susitarimo nėra galimybės. EPA-Eltos nuotr.

„Artimiausiomis dienomis tęsime pokalbius“, - pridūrė premjerė.

T. Mei kalbėjo po to, kai Europos Komisijos (EK) pirmininkas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker) buvo pareiškęs, kad ES gali suteikti Londonui papildomų paaiškinimų, tačiau ne persiderėti dėl susitarimo.

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė išvyko į Briuselį, siekdama ES lyderių paramos ir nuolaidų po to, kai atidėjo antradienį turėjusį vykti parlamento balsavimą dėl „Brexito“ sutarties. T. Mei pripažino beveik neabejojusi, kad jį pralaimės.

Netrukus po šio žingsnio premjerei teko atlaikyti savo partijos balsavimą dėl nepasitikėjimo, kurį ji laimėjo.

ES toliau laikosi pozicijos, kad persiderėti dėl „Brexito“ susitarimo nėra galimybės

Didžiosios Britanijos premjerės T. Mei mėginimai pasiekti, kad „Brexito“ susitarimas taptų patrauklesnis jos šalies parlamentarams, sulaukė smūgio, kai Europos Sąjungos lyderiai dar kartą pareiškė, kad galimybės dėl jo persiderėti nėra, praneša BBC.

T. Mei siekė teisinių garantijų dėl vadinamojo atsarginio plano dėl Šiaurės Airijos ir Airijos sienos ir įspėjo, kad dėl šio klausimo kyla pavojus visam susitarimui.

Tačiau Europos Komisijos (EK) pirmininkas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker) pareiškė, kad ES gali suteikti papildomų paaiškinimų, tačiau ne persiderėti dėl susitarimo.

Jungtinės Karalystės (JK) parlamentarai leiboristai tvirtina, kad dėl susitarimo privalu balsuoti ateinančią savaitę, ir mano kad yra „nepriimtina“ balsavimo nukelti į sausį.

„Tai tampa farsu, - teigė šešėlinis „Brexito“ sekretorius seras Kiras Starmeris (Keir Starmer). - Premjerė atidėjo šį svarbų balsavimą, žadėdama, kad pasieks reikšmingų „Brexito“ susitarimo pakeitimų. Akivaizdu, kad ji to nepadarė."

Ketvirtadienio vakarą Ž. K. Junkeris paragino JK aiškiau išsakyti savo pageidavimus ir pridūrė, kad gruodžio 19 dieną EK paskelbs savo parengtas gaires tam atvejui, jei Londonas iš Bendrijos pasitrauktų be susitarimo.

T. Mei išvyko į Briuselį, siekdama ES lyderių paramos ir nuolaidų po to, kai atidėjo antradienį turėjusį vykti Bendruomenių Rūmų balsavimą dėl išstojimo sutarties. Premjerė pripažino beveik neabejojusi, kad jį pralaimės.

Atgal