VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

12.19. Belgijos premjeras Š.Mišelis paskelbė apie atsistatydinimą

Belgijos ministras pirmininkas Šarlis Mišelis (Charles Michel) antradienį paskelbė atsistatydinąs iš savo posto, informuoja transliuotojas BBC.

Premjeras apie atsistatydinimą pranešė praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai, nepritardama Jungtinių Tautų (JT) migracijos pakto pasirašymui, iš vyriausybės pasitraukė didžiausia koalicijos partnerė - flamandų nacionalistų partija N-VA.

JT migracijos paktą praėjusią savaitę pasirašė 164 šalys. JAV ir virtinė Europos valstybių, tarp kurių Austrija, Vengrija, Italija, Lenkija ir Slovakija, atsisakė oficialiai patvirtinti susitarimą. 

Teisiškai neįpareigojantis pasaulinis susitarimas dėl saugios, tvarkingos ir teisėtos migracijos, vadinamas pirmuoju tarptautiniu dokumentu, skirtu migracijai valdyti. Jame išdėstyti 23 tikslai, kuriais siekiama sudaryti sąlygas teisėtai migracijai ir atgrasyti nuo neteisėto sienų kirtimo.

Praėjusį savaitgalį tūkstančiai Belgijos gyventojų taip pat protestavo prieš Jungtinių Tautų (JT) migracijos paktą. Kilus susirėmimams, policija panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas ir vandens patrankas.

Š. Mišelis pranešė karaliui Filipui apie savo sprendimą, tačiau karalius dar turi paskelbti, ar patvirtins Š. Mišelio atsistatydinimą.

42-ejų metų amžiaus premjeras šias pareigas eina nuo 2014 metų spalio. 38 metų amžiaus premjeru tapęs Š. Mišelis tapo jauniausiu Belgijos premjeru nuo 1841 metų. 

Apie ketinimus atsistatydinti jis pranešė antradienį po debatų parlamente, kuriuose opozicijos partijos nesutiko paremti jo mažumos vyriausybės.

Belgijoje rinkimai numatyti tik gegužę, tačiau premjero sprendimas atsistatydinti padidina pirmalaikių rinkimų galimybę.

Atgal