VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01.18. N.Pelosi ragina D.Trampą atidėti metinį pranešimą

JAV opozicijos lyderė Nensi Pelosi ragina prezidentą Donaldą Trampą atidėti sausio 29-ąją numatytą skaityti metinį pranešimą. Esą per praėjusius dešimtmečius niekad metinis pranešimas nebuvo skaitomas tęsiantis vyriausybės darbo paralyžiui.

D. Trampas turėtų atidėti savo kalbą Kongrese, jei šią savaitę darbo neatnaujins federalinės institucijos, reikalavo N. Pelosi. D. Trampas savo kalbą parlamentui gali pateikti ir raštiškai, prezidentą provokavo demokratų lyderė.

Dalinis vyriausybės darbo paralyžius JAV tęsiasi jau daugiau kaip tris savaites ir yra ilgiausias istorijoje. Jį sukėlė ginčas tarp D. Trampo ir demokratų dėl prezidento reikalaujamų 5,7 mlrd. dolerių sienos Meksikos pasienyje statybai. Ginčas neleidžia priimti naujo biudžeto įstatymo.

Savo laiške D. Trampui N. Pelosi „susirūpinimą dėl saugumo“ įvardijo priežastimi, kodėl prezidentas turėtų atidėti kalbą Atstovų Rūmuose ir Senate. Ji turėjo omenyje dėl nepriimto biudžeto neskirtas lėšas slaptajai tarnybai ir Krašto saugumo departamentui. Slaptoji tarnyba atsakinga už prezidento apsaugą ir turi užtikrinti saugumą šiam skaitant metinį pranešimą.

Kasmet skaitomas metinis pranešimas turi gilias tradicijas, siekiančias JAV ištakas XVIII amžiaus pabaigoje.

Demokratai nuo metų pradžios turi daugumą Atstovų Rūmuose. Dėl vadinamojo dalinio vyriausybės uždarymo nedirba apie 25 proc. federalinių institucijų ir apie 800 000 valstybės tarnautojų.

 

 

Atgal