VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

03.07. Serbija leido pradėti tiesti dujotiekio „TurkStream“ atšaką

Serbijos energetikos agentūra leido pradėti „TurkStream“ atšakos iki Serbijos tiesimą, o numatoma dujotiekio tiesimo pradžia - balandis, pranešė Serbijos energetikos ministras Aleksandras Antičius. Dujotiekis „TurkStream“ jau yra nutiestas nuo Rusijos per Juodąją jūrą iki Turkijos europinės dalies. Planuojama „TurkStream“ atšaką tiesti Bulgarijoje iki pat Serbijos sienos. Dujotiekio atšaką ties bendra Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ ir Serbijos „Srbijagaz“ įkurta įmonė „Gastrans“.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius. EPA-Eltos nuotr.
„Serbijos Respublikos energetikos agentūra kovo 5 d. priėmė galutinį sprendimą ir teigiamai įvertino „Gastrans“ paraišką dėl dujotiekio tiesimo projekto“, - po susitikimo su Rusijos vicepremjeru Jurijumi Borisovu sakė A. Antičius.

„Planuojame „TurkStream“ atšakos Serbijoje tiesimo darbus pradėti balandį“, - pridūrė jis.

Ministrų susitikime taip pat dalyvavęs Serbijos užsienio reikalų ministras Ivica Dačičius vylėsi, kad „TurkStream“ likimas nebus toks pat, kaip dujotiekio „South Stream“, kuris žlugo dėl aršaus ES pasipriešinimo.

„Dabar svarbiausias klausimas mums - dujų transportavimo infrastruktūros plėtra, kad kiekvienas Serbijos regionas sulauktų gamtinių dujų. Kad tai įvyktų, dujos turi prieiti iki Serbijos, o tai reiškia, jog „TurkStream“ projektas, kadaise vadintas „South Stream“ vardu, bus užbaigtas. Dujotiekio tiesimo nuo Bulgarijos iki Serbijos darbai jau yra vykdomi visais lygiais, tikimės, kad šį kartą nenutiks kaip anksčiau“, - pareiškė I. Dačičius.

Anksčiau ketvirtadienį Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius susitikimo su J. Borisovu metu pabrėžė „TurkStream“ projekto realizacijos svarbą ir su Rusijos vicepremjeru aptarė serbiškos žemės ūkio produkcijos tiekimą į Rusijos rinką.

Anksčiau A. Vučičius ne kartą tikino, kad, nepaisant kai kurių ES šalių pasipriešinimo, Serbija neįvedinės sankcijų Rusijai ir nuties „TurkStream“ atšaką Serbijoje.

Planuojama, kad „TurkStream“ atšaka Serbijoje gali būti nutiesta iki šių metų pabaigos, o dujas Serbijai „TurkStream“ pradės tiekti iki kitų metų balandžio.

„Gazprom“ planuoja, kad „TurkStream“ vamzdynas sujungs Rusiją su Turkija ir keliomis Balkanų šalimis. Iš viso per metus dujotiekiu tekės 31,5 mlrd. kub. m gamtinių dujų. Rusijos dujų koncernas šiuo metu įgyvendina ir kitą dujotiekio tiesimo projektą Europoje - „Nord Stream 2“, sujungsiantį Rusiją ir Vokietiją.

Dujotiekis „Nord Stream 2“ yra tiesiamas po Baltijos jūra. Dviejų gijų vamzdyno ilgis sudarys daugiau nei 2 400 km, o dujų pralaidumas sieks 55 mlrd. kub. m per metus.

Ukraina, Lenkija, Baltijos šalys ir Jungtinės Valstijos aktyviausiai prieštarauja dujotiekio projektui. Nerimaujama, kad „Nord Stream 2“ gali padidinti ES priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Atgal