VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

03.20. Honkongas už 79 mlrd. dolerių statys dirbtinę salą

Honkongas planuoja statyti vieną didžiausių pasaulyje dirbtinių salų, kuri kainuos neįtikėtinus 79 mlrd. JAV dolerių (69,5 mlrd. eurų), praneša miesto pareigūnai.

Miesto valdžios 624 mlrd. Honkongo dolerių vertės siūlymas iš jūros atsikovoti 1 000 ha žemės plotą aplink didžiausią Honkongo Lantau salą buvo vertinamas kaip galimas būstų trūkumo problemos mieste sprendimas. Honkongas yra pagarsėjęs didžiulėmis būstų kainomis.

stocksnap.io nuotr.

Honkongo pareigūnų teigimu, atsikovoti žemę miestas gali pradėti jau 2025-aisiais, o iki 2032-ųjų leisti naujojoje teritorijoje apsigyventi pirmiesiems žmonėms. Dirbtinė sala yra pats brangiausias Honkongo infrastruktūros projektas - keturiskart brangesnis nei tarptautinis Honkongo oro uostas, atidarytas Lantau saloje 1998 m., ir keletą kartų brangesnis už žymiąją Dubajaus palmės formos dirbtinę salą „Palm Jumeirah“, kurios statybos kainavo 12 mlrd. dolerių.

Tuo tarpu kritikai tikina, kad didžiulis projektas yra pernelyg brangus ir gali pakenkti aplinkai, ypač - vandens organizmams. Daugelis kritikų taip pat piktinasi, esą rengiant projektą visiškai neatsižvelgiama į visuomenės nuomonę.

„Visiems Honkongo viešųjų paslaugų aspektams griūvant, ar vyriausybės panacėja - Lantau projektas - išspręs problemas, ar tik sukurs didesnę krizę?“ - savo „Facebook“ paskyroje klausė Honkongo politikas Eddie'is Chu. Pasak jo, iki 2025-ųjų, kai prasidės salos statymo darbai, projekto kaštai gali išaugti iki 112 mlrd. dolerių.

Honkongo valdžia taip pat planuoja statyti dar vieną 700 ha ploto dirbtinę salą, tačiau kol kas neatskleidžia platesnių detalių apie projektą ar jo kainą.

Atgal