VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

03.25. Sirijos kurdai: sučiupti IS užsienio kovotojai yra tiksinti bomba

Sirijos kurdai sekmadienį įspėjo, kad tūkstančiai užsieniečių džihadistų, kuriuos jie sučiupo kovodami su „Islamo valstybės“ (IS) grupuote, yra tiksinti bomba, kurią tarptautinė bendruomenė skubiai turi neutralizuoti.

Toks įspėjimas nuskambėjo praėjus dienai po to, kai JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) užėmė paskutinę IS grupuotės tvirtovę Rytų Sirijoje ir iškėlė pergalės vėliavą.

„Yra tūkstančiai kovotojų, vaikų ir moterų iš 54 šalių, neįskaitant irakiečių ir sirų, kurie yra didžiulė našta ir pavojus mums ir tarptautinei bendruomenei“, - sakė pareigūnas Abdelas Karimas Omaras. 

Pastaruoju metu užsieniečių IS kovotojų likimas tapo svarbiu klausimu, nes IS neteko kadaise kontroliuotos didžiulės teritorijos Irake ir Sirijoje. Prieš penkerius metus IS kontroliavo 88 tūkst. kv. kilometrų teritoriją nuo Vakarų Sirijos iki Rytų Irako. 

Vakarų lyderiai džiaugsmingai sutiko žinią, kad SDF užėmė paskutinę IS kontroliuotą teritoriją, tačiau pabrėžė, kad IS vis dar išlieka grėsme. Nepaisant Irake ir Sirijoje prarastos teritorijos, IS išlieka aktyvi Nigerijoje, Filipinuose ir kitur.

Atgal