VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

04.04. J.Stoltenbergas ragina NATO šalis būti susitelkusias

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg), 70-ųjų Aljanso įsteigimo metinių proga paragino šalis nares nepaisant visų nesutarimų būti susitelkusias. „Mes praeityje įveikėme nuomonių skirtumus. Mes turime ir dabar įveikti nuomonių skirtumus, - pareiškė J. Stoltenbergas trečiadienį savo kalboje JAV Kongrese Vašingtone. - Nes mums mūsų Aljanso dar labiau reikės ateityje“. NATO, anot J. Stoltenbergo, susiduria su beprecedenčiais iššūkiais. Ir juos galima įveikti tik drauge. Nuo NATO susikūrimo prieš 70 metų galioja pažadas: „Vienas už visus ir visi už vieną“.

NATO yra gerai Europai, o taip pat JAV, kalbėjo J. Stoltenbergas. Šalies stiprybė esą matuojama ne tik pagal jos ekonomikos dydį ar jos karių skaičių, o ir pagal draugų skaičių. „Daug draugų ir parnerių Aljanse padarė JAV stipresnes ir saugesnes“, - sakė NATO vadovas. Jis pabrėžė, kad Atlantas ne skiria Europą ir JAV, o jungia.

Anot J. Stoltenbergo, tarp NATO valstybių yra didelių nuomonių skirtumų, pavyzdžiui, dėl prekybos, energetikos, klimato kaitos ar branduolinio susitarimo su Iranu. Tačiau Aljansas visuomet sugebėjo, nepaisant nesutarimų, veikti išvien, kad apsaugotų vieni kitus. „Atviros diskusijos ir skirtingos nuomonės nėra silpnumo ženklas. Tai stiprybės ženklas“, - sakė J. Stoltenbergas.

NATO vadovas JAV Kongrese kalbėjo prieš NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą, skirtą Aljanso gyvavimo 70-osioms metinėms. Iškilmes temdo daugeliui NATO sąjungininkų nerimą keliantis JAV prezidento Donaldo Trumpo kursas. Šis praeityje ne kartą sužadino abejones, ar JAV vienos Europos sąjungininkių užpuolimo atveju tikrai besąlygiškai suteiktų karinę paramą. Dėl, jo nuomone, per mažų kai kurių šalių išlaidų gynybai, D. Trumpas net pagrasino išvesti JAV iš NATO.

Atgal