VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

04.14. Šiaurės Korėjos vadovas atidarys trečią viršūnių susitikimą su D.Trampu

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Čen Unas (Kim Jong-un) nori susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump) trečią kartą, jeigu Vašingtonas sutiks derėtis, remdamasis „teisingu požiūriu“, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kim Čen Unas taip pat teigė norintis palaukti iki metų pabaigos, kad „Jungtinės Valstijos žengtų drąsų žingsnį“ per kitą susitikimą po to, kai žlugo naujausias susitikimas su D. Trampu Vietname, ir abi pusės išsiskirstė be susitarimo.

Vašingtonas vasarį dėl aklavietės apkaltino Šiaurės Korėją dėl jos reikalavimų atsisakyti sankcijų mainais į ribotą branduolinio nusiginklavimo susitarimą, bet Pchenjanas sutiko sušvelninti tik kai kurias priemones.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Čen Unas. EPA-Eltos nuotr.

Savo kalboje parlamentui penktadienį Kim Čen Unas sakė, kad Hanojaus susitikimas privertė jį iškelti klausimą, ar Vašingtonas „nuoširdžiai suinteresuotas“ pagerinti santykius su Pchenjanu.

„Mes norime suteikti dar vieną šansą, jeigu Jungtinės Valstijos surengs trečią viršūnių susitikimą su teisingu požiūriu ir abipusiškai priimtinomis sąlygomis“, - valstybinei žiniasklaidai pažymėjo Kim Čen Unas.

Jis pridūrė, kad asmeniniai santykiai su D. Trampu išlieka geri, teigdamas, kad „jie gali rašyti laiškus vienas kitam, kada tik nori“.

„Mes kantriai lauksime iki metų pabaigos, kad Jungtinės Valstijos priimtų drąsų sprendimą“, - akcentavo Kim Čen Unas.

Pirmasis D. Trampo ir Kim Čen Uno susitikimas vyko Singapūre praėjusį birželį, kur jie pasirašė trumpą susitarimą dėl „Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo“.

Tačiau nesugebėjimas pasiekti susitarimo antrame viršūnių susitikime Hanojuje iškėlė klausimų dėl jo ateities.

D. Trampas ketvirtadienį sakė, kad planuoja trečią susitikimą su Kim Čen Unu prieš susitikimą su Pietų Korėjos vadovu Mun Džėinu (Moon Jae-in) o šį žingsnį palaiko Seulas.

Mun Džėinas nori atnaujinti abiejų Korėjų ekonominius projektus, bet tai pažeistų Pchenjanui įvestas tarptautines sankcijas.

„Mūsų vyriausybė padarys viską, kad išlaikytų dabartinį dialogą“, - teigėMun Džėino biuras šeštadienio pranešime.

Tai įvyko dieną prieš Kim Čen Unui apkaltinant Seulą dėl „tarpininkavimui nepalankių veiksmų“ ir pareiškiant, kad Pietų Korėja „turėtų ginti Pchenjano interesus“.

 

Atgal