VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05.30. Okupuotame Kryme Rusija neteisėtai išgavo per 9 mlrd. kub. m dujų

Nuo Krymo aneksijos 2014 m. Rusija pusiasalio teritorijoje išgavo jau 9,2 mlrd. kub. m gamtinių dujų, neinvestuodama jokių lėšų į dujų gavybos infrastruktūrą, teigia Ukrainos bendrovės „Černomorneftegaz“ generalinė direktorė Svetlana Nežnova.

„Rusijos Federacija iki šiol išgauna gamtines dujas. Iki šios dienos Rusija iš Ukrainai priklausančių dujų telkinių neteisėtai išgavo 9,2 mlrd. kub. m dujų. Gręžiniai Kryme yra labai prastos būklės, palyginti su 2014-aisiais. Rusai visai neinvestuoja į telkinių eksploataciją, į įrangą - viską tiesiog išnaudoja“, - S. Nežnovą cituoja „Ukrinform“.

EPA-Eltos nuotr.

Ukrainos dujų koncernas „Naftogaz“ anksčiau kreipėsi į Hagos arbitražo teismą su reikalavimu išieškoti iš Rusijos žalos atlyginimą pagal dvišalius Ukrainos ir Rusijos susitarimus dėl investicijų apsaugos. „Naftogaz“ teigimu, Rusija tiesiog pavogė Ukrainai priklausančius infrastruktūros objektus Kryme.

„Praradome gręžinius, dujotiekius ir administracinius pastatus. Dujų transporto sistema, bokštai, visa energijos perdavimo sistema - visa tai 2014 m. užgrobė iš pat pradžių. Įvertinti nuostoliai siekia 5 mlrd. dolerių. Kad legitimizuotų vagystę, neteisėtas Krymo parlamentas, valdomas Kremliaus, „nacionalizavo“ beveik 500 Ukrainos įmonių“, - sakoma „Naftogaz“ pranešime.

Hagos arbitražas kovą paskelbė nutarimą „Naftogaz“ naudai, kuriame nurodoma, kad Rusija yra atsakinga už neteisėtą bendrovės turto Kryme užgrobimą.

Atgal