VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

06.24. G20 viršūnių susitikime Kinija pasisakys prieš protekcionizmą

Kinija pirmadienį pareiškė, kad per „Didžiojo dvidešimtuko“ (G20) susitikimą šią savaitę sieks paremti laisvąją prekybą ir daugiašališkumą.

Ji pasmerkė protekcionizmą, o tokį sprendimą lėmė tarifų karas su Jungtinėmis Valstijomis.

 PPO spaudos konferencija prieš G20 viršūnių susitikimą. EPA-Eltos nuotr.

Numatomas Kinijos vadovo Si Dzipingo (Xi Jinping) ir JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) susitikimas (Osakoje) Japonija sustiprino viltis, kad tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų bus pasiektos paliaubos.

„Vienašališkumas ir protekcionizmas pakenkė pasaulio ekonomikos augimui ir nuotaikoms rinkose“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministro padėjėjas Zang Junas (Zhang Jun).

„Kinija dirbs kartu su kitais per G20 viršūnių susitikimą, kad tvirtai palaikytų daugiašališkumą ir taisyklėmis paremtą pasaulinės prekybos tvarką“, – pridūrė jis.

Tačiau Japonija, Europos Sąjunga ir kitos prekybos partnerės praeityje pakartojo Jungtinių Valstijų skundus dėl intelektualinės nuosavybės vagysčių ir užsienio investuotojams Kinijoje sudaromų kliūčių.

Bet kokios pastangos kurti bendrą frontą su Kinija yra temdomos šio nerimo.

Derybos, kuriomis bandoma išspręsti prekybos ginčą, sustojo praėjusį mėnesį, o abi pusės apsikeitė tarifais šimtų milijardų dolerių vertės viena kitos eksportui.

Kinijos prekybos viceministras Vang Šūvenas (Wang Shouwen) pažymėjo, kad abiejų pusių komandos dabar „aptaria kitą komunikacijos žingsnį“, o tai vyksta prieš numatomą Si Dzipingo ir D. Trampo susitikimą.

Pasak viceministro, šalys turėtų pasiekti kompromisus ir bet kokios derybos tarp Kinijos ir JAV turi būti paremtos „abipuse pagarba, lygybe ir nauda bei atitikti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles“.

Taip pat tikimasi, kad abu lyderiai aptars Kinijos technologijų milžinės „Huawei“ likimą. Ši bendrovė nukentėjo dėl D. Trampo administracijos draudimo dirbti su Jungtinių Valstijų įmonėmis. Toks sprendimas buvo siejamas su jos keliamomis šnipinėjimo grėsmėmis.

Planuojamas susitikimas įvyks praėjus savaitei po to, kai Si Dzipingas (Xi Jinping) apsilankė Šiaurės Korėjoje.

Zang Junas nepatvirtino, ar Šiaurės Korėja bus numatomo susitikimo darbotvarkėje, nes esą „dar nėra galutinių detalių“.

Jis taip pat pridūrė, kad G20 susitikimo metu Kinija „neleis“ diskusijos Honkongo klausimu.

Atgal