VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

07.02. JAV prezidentas teigia, kad Iranas „žaidžia su ugnimi“

Iranui pirmadienį viršijus leistiną sodrinto urano kiekį, įtvirtintą 2015 metais pasiektu branduoliniu susitarimu, JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) pareiškė, kad Iranas „žaidžia su ugnimi“.

 JAV prezidentas D. Trampas. EPA-Eltos nuotr.

„Jie žino, ką daro. Žino, su kuo žaidžia, ir manau, kad jie žaidžia su ugnimi“, - sakė JAV prezidentas D. Trampas.

Pirmadienį Iranas paskelbė viršijęs pagal 2015 m. branduolinį susitarimą nustatytą 300 kg prisodrinto urano atsargų limitą.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) patvirtino, kad Iranas viršijo limitą dviem kilogramais.

Izraelis savo ruožtu paragino Europos valstybes įvesti Iranui sankcijas, o Rusija išreiškė apgailestavimą, bet pridūrė, kad Irano veiksmai yra natūrali pastarojo meto įvykių pasekmė, ir dėl to kaltas beprecedentis JAV daromas spaudimas.

„Nereikėtų dramatizuoti situacijos“, - sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

JAV pernai pasitraukė iš daugiašalio branduolinio susitarimo ir atnaujino Iranui griežtas sankcijas. Tuo tarpu Iranas, raginęs likusias susitarimo šalis išsaugoti susitarimą, šių metų gegužės 8 d. paskelbė, kad daugiau nebesilaikys dviejų įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą.

Vėliau Iranas pasižadėjo nesilaikyti daugiau įsipareigojimų, įtvirtintų susitarimu, nebent likusios susitarimo šalys – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija iri Rusija – padės Iranui apeiti sankcijas.

Atgal