VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

07.08. Prisaikdintas naujasis Latvijos prezidentas Egils Levitas

Naujasis Latvijos prezidentas Egilas Levitas (Egils Levits) pirmadienį pradeda darbą, jis keičia kadenciją baigiantį valstybės vadovą Raimondą Vėjuonį (Raimonds Vējonis). Parlamento posėdyje išrinktasis prezidentas prisiekė, o vidudienį prasidės speciali ceremonija prie Rygos Laisvės paminklo, ten E. Levitas bus pristatytas Latvijos žmonėms.

Naujasis Latvijos prezidentas Egils Levitas. EPA-Eltos nuotr.


Prezidentas R. Vėjuonis simboliškai perduos Rygos pilies, Latvijos prezidentų rezidencijos, raktus.

Savo kalboje naujasis prezidentas pabrėžė tris prioritetus: solidarumą, bendrumą ir modernią, tvarią valstybę.

„Visi žinome, kad Latvija yra viena labiausiai nelygybės gniuždomų Europos Sąjungos šalių. Šia liga mes sergame jau daugelį metų. Tam tikra prasme plėtojasi dvi Latvijos, – sakė prezidentas. – Tinkama solidarumo politika susideda ne tik iš pajamų paskirstymo, solidarumo politika kuria ir lygias galimybes, taip pat apima tokias sritis, kurios negali būti matuojamos pajamų ir išlaidų balansu. Aš kviečiu visus kartu formuoti ilgalaikę solidarumo politiką“.

Geopolitinėje srityje E. Levitas gyrė pirmtaką R. Vėjuonį už jo darbą stiprinant Latvijos saugumo ryšius. „Esame neatskiriama Vakarų pasaulio ir Europos dalis – ne kažkoks tiltas tarp Vakarų ir Rytų. Aš kategoriškai atmetu tokią metaforą“, – teigė E. Levitas.

64 metų E. Levitas prezidentu buvo išrinktas gegužės 29 dieną. Jį kandidatu iškėlė valdančioji koalicija.

Atgal