VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

07.10.D.Trampas dar kartą įspėjo Iraną, kad šis turėtų būti labai atsargus

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) antradienį dar kartą įspėjo Iraną dėl to, kad šis sulaužė savo įsipareigojimus dėl urano sodrinimo lygio.

„Iranas daro labai daug blogų dalykų... ir tegul jie geriau būna atsargūs“, - reporteriams Baltuosiuose rūmuose antradienį sakė JAV prezidentas.

Prieš kelias dienas Irano vyriausybė paskelbė, kad padidins urano prisodrinimo laipsnį virš 3,67 proc., kuris numatytas 2015 metais pasiektame daugiašaliame branduoliniame susitarime.

Naujausias D. Trampo įspėjimas pasirodė po to, kai Jungtinių Tautų (JT) inspektoriai patvirtino, kad Teheranas padidino urano sodrinimo laipsnį iki didesnio nei jam buvo leidžiama pagal daugiašalį branduolinį susitarimą.

Dar savaitę anksčiau Teheranas viršijo susitarimu įtvirtintą 300 kg mažai prisodrinto urano atsargų limitą.

Daugiašaliu susitarimu tarp Irano ir galingųjų pasaulio valstybių buvo siekiama užkirsti Iranui kelią pasigaminti branduolinę bombą. Mainais už tai Iranui buvo atšauktos ekonominės sankcijos. Tačiau JAV pernai vienašališkai pasitraukus iš susitarimo ir atnaujinus griežtas ekonomines sankcijas Irano bankininkystės ir naftos sektoriams, susitarimo ateitis tapo neaiški.

Atnaujinus sankcijas, Irano ekonomika patyrė nuosmukį ir Teheranas ragino likusias susitarimo šalis padėti jam apeiti JAV sankcijas. Palaipsniui paaiškėjo, kad ši užduotis nėra paprasta, ir praėjus metams po JAV pasitraukimo iš susitarimo, Iranas pareiškė, kad neteko kantrybės dėl tariamo Europos šalių neveiklumo, ir nustos laikytis kai kurių įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą.

Atgal