VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

07.30. Lenkija remia V.Zelenskio taikos iniciatyvas

Lenkija remia Ukrainos taikos iniciatyvas Ukrainos–Rusijos konfliktui spręsti, skelbė Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Čaputovičius (Jacek Czaputowicz). Pirmadienį jis aptarė šalies prioritetus ir Lenkijos pirmininkavimo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai darbotvarkę.

Mes remiame prezidento Volodymyro Zelenskio ir jo partijos veiksmus, – reporteriams per spaudos konferenciją sakė J. Čaputovičius. – Po prezidento rinkimų matome naują impulsą. V. Zelenskis žengia konkrečius žingsnius, kad iš pasienio regionų būtų išvestos pajėgos ir būtų apsikeista karo belaisviais“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. EPA-Eltos nuotr.

Situacija Ukrainoje bus Lenkijos vyriausybės prioritetas, kai ši pirmininkaus JT Saugumo Tarybai 2019 metų rugpjūčio mėnesį.

Lenkija norėtų paskirti specialųjį JT pasiuntinį, deleguotą į Ukrainą. Šalis taip pat pritaria vadinamojo Normandijos formato, pasiūlyto V. Zelenskio, plėtrai – diskusijoms, kuriose dalyvautų Rusija, Ukraina ir tarpininkės Vokietija ir Prancūzija, o derybų metu būtų aptariamas Ukrainos–Rusijos konfliktas.

Ukrainos karinės pajėgos Rytų Ukrainoje, netoli Rusijos sienos, su Rusijos remiamomis sukilėlių grupėmis kovoja pastaruosius penkerius metus. Nuo konflikto pradžios, JT duomenimis, žuvo 13 000 žmonių. Rusija neigia, kad į konfliktą yra įsitraukusi tiesiogiai. 

Atgal