VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

12.06. Škotija ir vėl bruzda

Linas Kojala

Politologas

Škotijos Pirmoji ministrė Nicola Sturgeon atvirai deklaruoja siekį jau kitąmet surengti antrą nepriklausomybės referendumą.

Vos prieš šešerius metus Škotijos gyventojai įtikinama persvara - 55-45 proc. - referendume nutarė likti Jungtinės Karalystės sudėtyje. Teigta, kad toks referendumas gali būti rengiamas tik kartą per 20-30 metų, tad klausimas - ilgam "uždarytas".

Nepaisant to, jau po poros metų JK, didele dalimi anglų dėka, nutarė išstoti iš Europos Sąjungos (nors 62 proc. škotų rėmė tolesnę narystę bendrijoje). Be to, pandemija atskleidė, jog vietos valdžia gali atrodyti kompetentingesnė, nei tolimojo Londono (sveikatos klausimais Škotijos vietos valdžia turi didelę veiksmų laisvę, ir 74 proc. škotų mano, kad Sturgeon gerai suvaldo situacij1, tuo metu apie Johnsoną taip teigiančiųjų tėra 19 proc.).

Taigi, Škotijos nacionalinė partija deklaruoja siekį kitais metais, po vietos parlamento rinkimų, organizuoti antrą nepriklausomybės referendumą. Jei ši partija tvirtai laimėtų rinkimus, ji gautų rinkėjų mandatą siekti nepriklausomybės. Juolab, kad palaikymas nepriklausomybei per šiuos metus ženkliai išaugo ir dabar (santykyje su JK šalininkais) siekia +5-10 proc. (žr. grafiką).

Taigi, atsiskyrimo tendencijos - politinės, visuomeninės ir kitos - atrodo tik stiprėjančios.

Tiesa, bėdos išlieka. Referendumui surengti reikia Londono leidimo - ir Johnsonas tiesiai šviesiai teigia, kad neketina to leisti. Be to, pozityvus škotų požiūris į ES nereiškia, kad tapusi nepriklausoma valstybe Škotija automatiškai įstotų į bendriją. Škotija bent kurį laiką veikiausiai būtų "trečioji šalis" (ne ES narė), o priėmimo į bendriją klausimas būtų politiškai kontraversiškas (Ispanija ir kelios kitos šalys veikiausiai nuogąstautų, jog škotų priėmimas sukurtų žalingą precedentą Katalonijai ir kitiems atsiskyrimo ambicijų turintiems Europos regionams). Ką jau kalbėti apie ekonomiką: kokią valiutą Škotija naudotų? Kaip sektųsi surinkti pajamas į biudžetą, ypač žinant, kad škotų pakrančių naftos ištekliai nebėra joks klestėjimo garantas? Kaip būtų sprendžiami saugumo politikos klausimai? Kaip vyktų Škotijos-JK prekyba (Brexit derybų eiga nėra įkvepianti, jog "skyrybos" gali vykti sklandžiai).

 

Atgal