VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01.31. PSO ekspertai lankosi Kinijos ligoninėje, kurioje gydyti pirmieji COVID-19 pacienta

Koronaviruso kilmę besiaiškinanti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų delegacija šeštadienį susitiko su Uhano ligoninės darbuotojais, į kurią prieš daugiau nei metus pateko pirmieji pacientai, sergantys COVID-19. Daug dėmesio susilaukęs PSO ekspertų vizitas Kinijoje trunka jau dvi dienas, informuoja AFP.

Į Uhano Džinintano ligoninę 2019 m. pabaigoje pateko pirmieji pacientai, kuriems buvo oficialiai diagnozuota COVID-19.

PSO ekspertai lankosi Kinijos ligoninėje, kurioje gydyti pirmieji COVID-19 pacientai. EPA-Eltos nuotr.

Kol kas nedaug žinoma apie PSO atstovų vizito eigą Kinijoje. Žiniasklaida laikoma nuošalyje, o informaciją apie tai, kokiuose objektuose lankosi PSO ekspertai, paviešina ne Kinijos komunistų valdžia, o jie patys socialiniame tinkle „Twitter“.

Delegacijos atstovas Peteris Daszakas tviteryje rašė, kad buvo svarbu susitikti tiesiogiai su medikais, kurie kritiniu metu kovojo su koronavirusu.

Kinija ilgai atidėliojo PSO vizitą ir neleido lankytis iki sausio vidurio. Tebėra neaišku, ką ekspertai tikisi išsiaiškinti praėjus metams po viruso protrūkio.

PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas penktadienį spaudos konferencijos metu Ženevoje sakė, kad vizito sėkmė nebūtinai matuojama pagal tai, ar viruso kilmės šaltinis bus nustatytas pirmosios misijos metu.

„Tai sudėtingas reikalas, tačiau mes privalome surinkti visus duomenis ir įvertinti, ką mes žinome apie ligos kilmę ir kokių dar tyrimų gali prireikti, kad išsiaiškintume daugiau“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę Kinija perspėjo JAV susilaikyti nuo „politinio kišimosi“ PSO vizito metu po to, kai Baltieji rūmai pareiškė, kad tyrimas privalo būti „patikimas ir aiškus“.

Pasak PSO, bus vadovaujamasi griežtai mokslu tam, kad būtų nustatyta, kaip žmonės koronavirusu užsikrėtė nuo gyvūnų, manoma, šikšnosparnių.

Ekspertų komanda turėtų lankytis ir Uhano Huanano turguje, kuris tapo pirmąja didele infekcijos protrūkio vieta, bei Uhano Virusologijos institute ir kitose laboratorijose.

Tuo metu Pekinas tikisi išvengti kritikos dėl chaotiško atsako į ankstyvąją viruso protrūkio stadiją. Vietoje to, Kinija dėmesį tiek namie, tiek svetur bando nukreipti į tai, kaip su pandemija tvarkytasi vėliau.

Išplitusi už Kinijos ribų, COVID-19 pandemija nusinešė daugiau nei 2 mln. žmonių gyvybių visame pasaulyje. Kinija pranešė apie 4 636 mirtis nuo šio viruso.

Nepaisant pandemijos, Kinijos ekonomika 2020 m. augo 2,3 proc., o šalies valdžia nepraleidžia progos girtis apie ekonomikos atsigavimą ir atsparumą.

Be to, Kinijos Užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad PSO vizitas yra pasaulinės studijos dalis, o ne tyrimas.

 

 

Atgal