VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01 13. Olandija: šventėms praūžus

Žvilgsnis iš arčiau

Gintvilė Switters

Sausio 1-oji – žydi snieguolės ir sakurų šakelės, net lazdynai išskleidė pumpurus. Penktasis metų laikas: „Sakyk, kad penktą metų laiką dovanoji man, tą sausyje pražydusią aguoną...“

Po to prasidėjo audros ir lietaus banga. Šiaurinė Olandija – Frieslandija - paskendo lietaus liūtyje. Vėjas draskė medžių šakas, mėtė namų čerpes, vertė aukštyn kojom šimtamečius ąžuolus - tarsi perspėdamas apie 2012 metų pabaigą. Pagal Majų kalendorių šiais metais laukia pasaulio pabaiga. Per tas audringas dienas teko visiems apie daugybę dalykų susimąstyti. Aštrus vėjas draskė žuvėdrų sparnus, ir jų čaižus klyksmas drebino orą. Gamtos stichija perspėjo apie galimus pasikeitimus. Olandija laukė geresnių orų, prisimindama linksmai praėjusias šventes. Vien kalėdiniai apsipirkimai atnešę netikėtą naudą: 80 000 eurų buvo išleista šventiniam stalui. Atrodo iš šalies nepaprastai turtinga valstybė, bet tai – kreivų veidrodžių karalystė.

Vyko įvairūs kultūriniai renginiai, koncertai, festivaliai, atviros radijo programos. Vien vadinamieji „stiklo namai“, kai radijo stotis dirbo 7 dienas 24 val. per parą, surinko 8,6 mln. eurų, skirtų Raudonajam kryžiui. Daug nelaimingų atsitikimų buvo per tą šventinį šurmulį: ne tik vaikai, bet ir suaugusieji nukentėjo nuo šventinių raketų (28 žmonės apako). Per pastaruosius metus įvyko daug nusikaltimų, net policijos agentai buvo šalinami iš postų dėl netinkamo elgesio: 2010 m. – 219 darbuotojų, 2011 m. 320 teko palikti postą. Didelį nerimą kelia lenkų, bulgarų, rusų elgesys, nes pasibaigus darbo sutarčių laikui, jie liko šalyje ir dabar vagia ar daro kitokius nusikaltimus. Ne kokios prognozės pensininkams: pensijos bus sumažintos 7 proc., tai atrodytų nedidelė suma, tačiau šalies mastu tai nelaimė.

Šiais metais policija rimtai pasiruošė tramdyti chuliganus: buvo pakviesta raitoji kavalerija. Vien Naujųjų metų naktį sulaikyti 1105 asmenys. Didžiuosiuose miestuose buvo organizuoti savanorių korpusai, iš viso - 1300 agentų.

2011 metais buvo sudaryti specialūs sąrašai futbolo chuliganų, kuriuos atidžiai sekė šventinės nakties įvykiuose.

Po Naujųjų metų pakitus orams, prasidėjo kova su audros ir lietaus daroma žala. Šiaurinės provincijos Frieslandija ir Groningenas tapo jos aukomis. Buvo tvirtinamos užtvankos, vežami smėlio maišai, įtaisomi galingi siurbliai. Trijų dienų audra padarė milijonus nuostolių. Net garsus Groningen‘o muziejus su turtinga žymių dailininkų kolekcija atsidūrė apgailėtinoje situacijoje. Muziejaus darbuotojams teko dirbti dieną naktį, gelbėjant paveikslus ir kitus meno kūrinius. Buvo daug linksmų įvykių: šventiniai koncertai, naktį veikė kavinės, organizuotos garsiosios maudynės Šiaurės jūroje: kai 2012 metų sausio 1 dieną 36 000 žmonių nėrė į Šiaurės jūrą, tęsdami daugiametę tradiciją ir, pašiurpę nuo šalčio, gėrė stipraus gėrimo taurelę ar šokolado puodelį. Naujieji metai atnešė gerų naujienų Frieslandijos provincijai: atrastas didelis dujų telkinys, kurio užteks 15 metų.

Gyvenimas Olandijoje verda ir kunkuliuoja. Aukštųjų mokyklų mokytojai paskelbė protestą dėl didelio darbo krūvio ir prastų mokymo programų. Šiais metais aukštuosius mokslus baigė 65 000 studentų. Ką atneš Naujieji metai jaunimui – tai tik spėjimas...

Atgal