VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

04 06. Turkijoje teisiami pirmieji 1980 m. puču kaltinami generolai

Dainora Miškinytė

Du dar gyvi 1980 metų Turkijos karinio perversmo lyderiai bus teisiami dėl vyriausybės nuvertimo, informuoja BBC.

 94 metų amžiaus generolas Kenanas Evrenas (Kenan Evren), kuris nuo 1983 iki 1989 metų buvo Turkijos prezidentas, ir 86-erių generolas Tachsinas Sachinkaja (Tahsin Sahinkaya) yra pirmieji Turkijos pareigūnai, teisiami dėl pučo.

 Per referendumą 2010 metais buvo panaikintas jiems imunitetą suteikęs Konstitucijos straipsnis. Prokurorai prašys abiem generolams skirti kalėjimo iki gyvos galvos bausmes. Tačiau BBC korespondentas Stambule teigia, kad kaltinamieji dėl senyvo amžiaus ir prastos sveikatos tikriausiai nedalyvaus teismo posėdžiuose ir nesės į kalėjimą.

 Po perversmo buvo sulaikyta apie 600 tūkst. žmonių. Daugelis buvo kankinami, 50-čiai - įvykdytos mirties bausmės pakariant ir dar šimtams grasinta mirties nuosprendžiais. Manoma, kad daug nukentėjusiųjų dalyvaus teismo posėdžiuose Ankaroje.

 Generolo K. Evreno kaltinimas Turkijai turi simbolinę reikšmę. Jis rodo, kaip pasikeitė jėgos pusiausvyra, nes anksčiau šalies kariuomenė buvo neliečiama. 2010 metais septintasis Turkijos prezidentas K. Evrenas sakė, kad geriau nusižudys, nei stos prieš teismą. Jo teigimu, armijos veiksmai išgelbėjo šalį nuo didėjančio smurto gatvėse tarp kairiųjų ir dešiniųjų grupuočių.

 1980-ųjų karinis perversmas Turkijoje buvo paskutinis, bet kruviniausias. Anksčiau kariuomenė valdžią nuvertė 1960 ir 1971 metais.

Atgal