VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

04 24. Espo konvencijos įgyvendinimo komitetui kyla klausimų dėl Baltarusijos AE projekto

Gabija Miškinienė

Baltarusija prašoma pateikti atsakymus dėl vykdomo atominės elektrinės (AE) projekto raštu, rašoma Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencijos) įgyvendinimo komiteto praėjusią savaitę išplatintoje ataskaitoje.

 Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, šis dokumentas yra 2012 m. kovo 20-23 dienomis Ženevoje vykusio posėdžio, kurio metu buvo svarstomas Lietuvos pateiktas skundas dėl AE Baltarusijoje, apibendrinimas.

 Per posėdį Baltarusijos delegacijos žodžiu pateikti atsakymai į komiteto narių klausimus buvo nepakankami, dėl to paprašyta papildomai pateikti atsakymus raštu, aiškina URM. Klausimai Baltarusijai buvo pateikti dar 2012 m. sausio mėnesį.

 Kaip teigiama ataskaitoje, pirminės komiteto išvados bei rekomendacijos dėl galimo tarptautinės teisės pažeidimo bus pateiktos rugsėjį.

 Skundas dėl Baltarusijos veiksmų, galimai pažeidžiančių Espo konvenciją, buvo pateiktas 2011 m. birželio mėnesį. Lietuvos institucijų vertinimu, Baltarusijos veiksmai prieštarauja Espo konvencijai: Baltarusija iki šiol nėra pateikusi atsakymų į keliamus klausimus apie AE statybos planus, nebuvo surengti tinkami viešieji svarstymai ir dvišalės konsultacijos, tačiau projektas plėtojamas toliau.

 URM atkreipia dėmesį, kad Baltarusija jau 2009 m. sausio mėnesį pradėjo AE statybos darbus Astravo aikštelėje už 50 km nuo Lietuvos sostinės, bet dalyvauti poveikio aplinkai vertinimo procese Lietuvą pakvietė tik 2009 m. rugpjūčio mėnesį.

 Espo konvencija numato, kad tik atlikus visas poveikio aplinkai vertinimo procedūras, atsakius į poveikį patirsiančių šalių klausimus ir suorganizavus viešuosius svarstymus galima pradėti realius tarpvalstybinį poveikį galinčio turėti objekto statybos darbus.

 URM duomenimis, Baltarusijos veiksmams prieštarauja ne tik Lietuva, bet ir Europos Komisija, kuri raštu informavo Minską, kad poveikio aplinkai vertinimo procedūrų su Baltarusija pagal Espo konvenciją nebaigė, nes turi klausimų, į kuriuos Baltarusija turi atsakyti.

 JT Konvencija dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencija) yra pagrindinis tarptautinis dokumentas, kuris reglamentuoja poveikio aplinkai vertinimo procesą įgyvendinant projektus, galinčius turėti tarpvalstybinį poveikį, įskaitant atominės elektrinės statybas. Baltarusija yra prisijungusi prie Espo konvencijos nuo 2005 m.

 Dviejų blokų atominę elektrinę netoli Astravo miesto, vos už 50 kilometrų nuo Vilniaus, tikimasi pastatyti iki 2018 metų, primena ELTA.

 Sutartį sudarė Rusijos valstybinei korporacijai "Rosatom" priklausanti uždaroji akcinė bendrovė "Atomstrojeksport" ir Baltarusijos valstybės įmonė - Atominės elektrinės statybos direkcija.

 Numatyta, kad abiejų AE blokų galia bus 2400 megavatų.

 Elektrinėje veiks naujos kartos rusiški reaktoriai AES-2006. Panašios konstrukcijos reaktoriai nuo 2007 metų veikia vienoje Kinijos atominių elektrinių.

Atgal