VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05 15. Tarnybą Afganistane pradėjo penkioliktoji Lietuvos karių pamaina

Mantas Daugirdas

Tarnybą Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje pradėjo penkioliktoji Lietuvos karių pamaina - pirmadienį grupės stovykloje įvyko oficiali karių pasikeitimo ceremonija.

 Ceremonijos metu provincijos atkūrimo grupės (PAG) vado įgaliojimai iš pulkininko Eligijaus Senulio perduoti pulkininkui Artūrui Radvilui.

 Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės penkioliktoji Lietuvos karių pamaina, kuri suformuota daugiausia iš Sausumos pajėgų Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių, į misijos rajoną atvyko praeitą savaitę. Pamainai ir visam Goro provincijos atkūrimo grupės kariniam kontingentui vadovauja šio bataliono vadas pulkininkas A. Radvilas. Tai jau antroji Lietuvos karių pamaina, kurios pagrindą sudaro Birutės bataliono kariai - dalinio kovinė vėliava Afganistane plevėsavo 2008 metais.

 Goro provincijoje veikianti Lietuvos vadovaujama PAG - bendra civilių ir karių misija, NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) dalis, kuri savo veiklą pradėjo 2005 metų vasarą.

 Pagrindinė misijos užduotis - padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

 Šių metų sausio 4-ąją Goro provincijos sostinėje Čagčarane paskelbus atsakomybės už Čagčarano ir jo rajono saugumo perdavimo vietos valdžiai pradžią, nuosekliai didinama vietos saugumo pajėgų - kariuomenės ir policijos - atsakomybė už savo šalies saugumą. Čagčarane veikiančios Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės pagrindinė užduotis bus rengti Afganistano nacionalines saugumo pajėgas, didžiausią dėmesį skiriant patariamajai funkcijai.

 Patariamąją funkciją Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms atliks dvi naujus pavadinimus turinčios grupės: Policijos patarėjų grupė, anksčiau vadinta Policijos operacine mokymo ir sąveikos grupe, ir Karinių patarėjų grupė, buvusi PAG Mokymo grupė.

 Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, JAV, Lenkijos, Suomijos, Čekijos ir Ukrainos atstovai.

Atgal