VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

06 29. Tas pašėlęs „olandiškas pavasaris“

 

Gintvilė Switters

Atmintis tarsi kriauklė išsaugo pačius gražiausius prisiminimų perlus. Mintimis nuklystu į 1993-ųjų pavasarį. Tuomet vyko audringas „Life“ festivalis, atvyko svečiai iš Olandijos šūkiu „Duch spring-93“. Marius Bradžiūnas su „Bix“ muzikantais pasikvietė olandus Ernst Langhout ir Arina van Dijk į Lietuvą. Vyko ilgas pasiruošimo darbas, įsteigtas projektas „Balticum trajectum“. Iš Olandijos atvyko žymūs menininkai, dailininkai, muzikantai. Ernst Langhout - gerai žinomas Frieslandijos trubadūras, muzikantas, tekstų kūrėjas, praeityje daug keliavęs po Rusiją, Baltarusiją, protestuodamas prie sovietinį režimą. Černobylio katastrofos laikotarpiu išleido kompaktinį diską  „Rock for dear water“ („Švaraus vandens rokas“). 1988 metais šis muzikantas dalyvavo „Sąjūdžio“ surengtame koncerte Vingio parke Vilniuje kartu su kita olandų grupe „Kadaverbak“. Praėjus keletui metų, vyko „Olandiško pavasario“ renginiai Vilniuje, Kaune ir kituose Lietuvos miestuose. Veikė parodos, paskaitos apie Frieslandijos kalbą ir kultūrą, koncertavo grupė „Post uit Friesland“. Be jau minėtos grupės, atvyko  žymi metalo stiliaus grupė „The nerve“. Jie koncertavo kavinės „Arka“ kieme ir instrumentų garsais drebino orą. Turėjo didžiulį pasisekimą ir grupės vadovas Tom Honkelberg, jis liko patenkintas viešnage Lietuvoje. 1994 metais šis muzikantas įkūrė naują grupę „Junkie XXL“, kuri susilaukė didžiulio pasisekimo visoje Olandijoje. Dėka jo nepaprasto talento ir populiaraus hito, kurį sukūrė aranžuodamas Elvio Presley dainą „Little converstation“ jam atsivėrė durys į pasaulinį pripažinimą. Dabar jis gyvena JAV ir kuria muziką Holivudo filmams. Dideli pasikeitimai įvyko ir Ernst Langhaut gyvenime: per 20-metį sukūrė 11 kompaktinių diskų, įkūrė garso įrašų studiją ir pasinėrė į kūrybinį darbą, versdamas angliškus dainų tekstus į frizų kalbą, taip pasirodė  jo naujo kompaktinio disko „Bob Dylan“ frizų kalba dvi dalys. Šis nepaprastai produktyvus muzikantas moka 8 kalbas, net ir lietuviškai malonu su juo pakalbėti. Ernst - didelės erudicijos kūrėjas gyvenantis pagal budistų gyvenimo dėsnius.

Namuose turi didžiulę biblioteką, šimtus modernios ir folklorinės muzikos įrašų.

Kalbėjausi su Ernstu apie tą nepamirštamą pavasarį, kuris mane suvedė su žymiais Olandijos dailininkais Kathrinus Spinder, Anne Fedema, Ramon van Werken, Pascal Dammen, Wilco Berga. Tą lemtingą 1993-ųjų vasarą Ernst ir Arina van Dijk atvyko į Lietuvą, atostogavo Molėtuose prie ežerų. Įspūdžių Lietuvoje pakerėtas, Frieslandijos trubadūras įkūrė naują grupę ir išleido kompaktinį diską „The big tree“ („Didelis medis“). Taip užsimezgė mano draugystė su Ernst ir jo gyvenimo palydove. Jis žavi mane savo žaižaruojančiu humoru ir nepaprastai subtilia dvasia. Su juo iki ryto sėdėdavome, klausydamiesi muzikos ir filosofuodami apie gyvenimo prasmę, zen-budizmą, realityvumo teoriją. Ernst pastaraisiais dešimtmečiais daug keliavo: pabuvojo Airijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Lietuvoje ir net Amerikoje. Su dideliu malonumu dalyvauja įvairiuose festivaliuose. Ypač mėgiamas „Oerol“ festivalyje Teršhelinio salose. Naujausias išleistas kompaktinis diskas – „Airių virtuvė frizų kalba“. Festivalio metu skamba muzika įvairiomis pasaulio kalbomis, dega laužai, šokama...

Tas magiškas olandiškas pavasaris nunešė mane į Olandiją ir atvėrė galimybę pažinti šios šalies žmones, papročius, kultūrą.

Atgal