VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

09 04. Ryšiai su Lietuvos jaunimu - Azerbaidžano prioritetas

 

Rugpjūčio 24-31 dienomis Azerbaidžane vyko pirmoji Lietuvos ir Azerbaidžano vasaros jaunimo stovykla, kurioje dalyvavo 21 Lietuvos jaunimo organizacijų atstovas. Šis projektas įgyvendintas pagal Lietuvos ir Azerbaidžano Tarpvyriausybinės komisijos protokole numatytus bendradarbiavimo veiksmus. Stovykloje Lietuvos jaunimas turėjo galimybę susipažinti su įdomiausiomis Azerbaidžano vietomis, kultūra, papročiais, vyko formalios ir neformalios diskusijos jaunimo švietimo, veiklos, tolesnio šalių bendradarbiavimo temomis.

 Vienas iš renginio organizatorių, naujai įsteigtos "Azerbaidžaniečių jaunimo organizacijos Lietuvoje" (Azerbaijani Youth Organization of Lithuania "AYOL") prezidentas Samiras Musajevas pokalbyje su ELTA sakė, kad tai buvo pirmoji vyriausybiniu lygiu organizuota dvišalė jaunimo stovykla ir pabrėžia, jog Azerbaidžanas ryšius su Lietuvos jaunimu laiko prioritetu.

 - Pirmą kartą organizuota tokia dvišalė, aukšto lygio Azerbaidžano ir Lietuvos jaunimo vasaros stovykla. Prieš organizuodami stovyklą turėjote išsikėlę tikslus. Ar juos pavyko pasiekti?

 - Lietuvos ir Azerbaidžano jaunimo santykiai tikrai tampa vis aukštesnio lygio, nes pirmą kartą organizavome stovyklą, kuri leis plėtotis santykiams ateityje. Stovykloje pamačiau, kad tiek Lietuvos, tiek Azerbaidžano studentai turi kūrybingų idėjų stipriems, tvariems dvišaliams santykiams ateityje ir, esu įsitikinęs, kad mes padarysime ir įgyvendinsime tuos projektus bei idėjas. Esu tikras, kad Lietuva ir Azerbaidžanas, mūsų tautos apskritai, bendradarbiaus ne tik jaunimo sektoriuje.

 - Ko Lietuvos ir Azerbaidžano jaunimas pasisėmė iš šios vasaros stovyklos?

 - Pirmą kartą buvo organizuotas toks renginys, dėl to jis buvo toks patrauklus, įdomus ir, kita vertus, atsakingas abiem pusėms. Pagrindinis vasaros stovyklos tikslas buvo sukurti patikimus ir tvarius tarpusavio ryšius. Norint susidraugauti labai svarbi yra santykių pradžia, arba, kaip Džonas Rokfeleris sakė, "draugystė, pagrįsta verslo interesais, yra geriau negu verslas, pagrįstas draugyste". Štai todėl mes vertiname draugystę kaip svarbų indėlį mūsų tolesniam ateities bendradarbiavimui.

 - Kas buvo sunkiausia organizuojant stovyklą?

 - Sunkiausia buvo suburti ir suvaldyti skirtingos psichologijos asmenis.

 - Kokiose srityse matote mūsų jaunimo bendradarbiavimo perspektyvų?

 - Iš tikrųjų, mes, kaip jauni žmonės, dirbame jaunimo sektoriuje, todėl ypač bendrausime socialiniame jaunimo sektoriuje. Jau nusprendėme daryti mainų programas tarp Lietuvos ir Azerbaidžano jaunimo, studentų, universitetų, nevyriausybinių organizacijų, visuomeninio jaunimo. Todėl galvoju ir esu tikras, kad panašūs projektai, ypač jaunimo socialiniame sektoriuje, bus tęsiami ir prisidės prie ateities perspektyvų, jas paskatins.

 - Ar teisingai suprantu, kad pagrindinė sritis, kur galime bendradarbiauti, yra švietimas ir universitetai? Kokiose dar srityse matote bendradarbiavimą?

 - Turbūt žinote, kad daugiausiai jaunų žmonių studijuoja universitetuose, dėl to turime pradėti nuo universitetų, nuo mainų programų. Kita vertus, galvojame ne tik apie bendradarbiavimą tarp studentų. Tą patį galime padaryti ir su universitetų personalu, pavyzdžiui, profesoriais. Atsižvelgiant į partnerystę, veiklą, galime pasikviesti šiek tiek personalo čia (į Azerbaidžaną)taip pat siųsti į Lietuvą.

 Taip pat matome galimybių bendradarbiauti sporto, kultūros srityse.

 - Ar Lietuva yra ta šalis, kuria azerbaidžaniečių jaunimas suinteresuotas? Ar ryšiai su Lietuvos jaunimu yra Azerbaidžano prioritetas dabar?

 - Taip, be abejo, Lietuva yra prioritetas. Kaip žinote, Lietuvos ir Azerbaidžano istorija šiek tiek panaši, kadangi buvome Sovietų Sąjungos valstybės, bet Lietuva pirma atsiskyrė nuo Sovietų Sąjungos ir įstojo į Europos Sąjungą (ES).

 Šiuo metu Lietuva yra ES valstybė, ir tarp ES šalių ir buvusių Sovietų Sąjungos valstybių labai svarbu santykiai, partnerystė, bendradarbiavimas su Lietuvos vyriausybe, taip pat Lietuvos studentais. Dėl to mes norėtume palaikyti ryšius ne tik per šią stovyklą. Pavyzdžiui, mes planuojame antrąją stovyklą lapkritį Lietuvoje. Ateityje bus daugiau projektų tarp abiejų šalių jaunimo ir tai padės mūsų santykiams.

 - Kokius įspūdžius Jums paliko Lietuvos jaunimas?

 - Tikrai, pamačiau labai aktyvius lietuvius. Daugelis jų jau dirba socialinėje veikloje, dalyvauja socialiniame gyvenime jaunimo organizacijose. Todėl tai man, kaip azerbaidžaniečių jaunimo organizacijos Lietuvoje vadovui, yra gera galimybė palaikyti ryšį, bendradarbiauti skirtingų sričių projektuose. Esu tikras, kad tai realizuosime ir, kai grįšiu į Lietuvą, Vilnių, į tai įsigilinsime.

 - Kokios įtakos ryšiai tarp jaunimo turės dvišaliams santykiams?

 - Kaip žinome, azerbaidžaniečių jaunimas pristato savo tautą, valstybę Lietuvoje, lietuvių jaunimas tą patį daro Azerbaidžane. Tokiu būdu turime prisiimti atsakomybę už tai. Jauni žmonės vadinami savo šalies diplomatais užsienyje, todėl mūsų veikla pagrįsta tautos valia. Jeigu tautos diplomatija vykdoma patenkinamai, būtent tai padės tarpvyriausybiniams santykiams ir vaidins būtiną vaidmenį šiame klausime.

 - Taigi ši vasaros stovykla turbūt buvo ne pirma ir ne paskutinė? Ar skirtingi tautų temperamentai mums netrukdys?

 - Tikrai, nemanau, kad tai buvo paskutinė. Kaip minėjau, antroji stovykla lapkritį bus Vilniuje. Žinoma, kad skirtingi temperamentai netrukdys, nes galime dirbti su kiekvieno charakteriu žmogumi.

 - Lietuvoje įsteigėte ir nuo rudens Vilniuje pradės veikti azerbaidžaniečių jaunimo organizacija Lietuvoje. Kuo ketinate užsiimti, kokie bus šios organizacijos tikslai?

 - Kai dvejus metus Vytauto Didžiojo universitete studijavau magistrantūrą, su draugais užsiėmėme įvairia veikla, pristatėme savo šalį. Studijų pabaigoje pamatėme, kad turėtume įsteigti organizaciją ir ją įregistruoti. Galiausiai gavome moralinę ir finansinę paramą iš Azerbaidžano ambasados Lietuvoje, Azerbaidžano ir Lietuvos vyriausybių. Mūsų tikslai įsteigiant šią organizaciją buvo užsiimti šia veikla ir ateityje bei taip pat nutiesti tiltą tarp Lietuvos ir Azerbaidžano jaunimo. Organizacija pradės veikti tada, kai prasidės akademiniai metai - rugsėjį. Ypač dirbsime su universitetais, jaunais žmonėmis, studentais, studentų sąjungomis.

 - Ačiū už pokalbį.

 Kalbėjosi korespondentė Virginija Vervečkaitė

Atgal