VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

03 08. Lietuvos, JAV ir Prancūzijos ginkluotės kontrolės specialistai lankėsi Tadžikijoje

Jurgis Miniotas

Lietuvos kariuomenės Ginkluotės kontrolės skyriaus inspektoriai kartu su JAV ir Prancūzijos specialistais kovo 5-8 dienomis lankėsi Tadžikijos kariuomenės kariniuose daliniuose.
Ten buvo atliekama nurodyto rajono inspekcija. Į šį rajoną patenka ir Rusijos kariuomenės 201-oji karinė bazė, kurioje taip pat lanksi inspektorių delegacija.
Regionas buvo tikrinamas pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos 2011 m. parengtą Vienos dokumentą. Jame nurodoma, kad organizacijai priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo neteisėtos karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.
Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą kiekį kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų bei vizitų į karinius dalinius.
Ginkluotės kontrolės ekspertai susipažino su Tadžikijos ir į rajoną patenkančių Rusijos karinių dalinių pertvarka, ginkluotės modernizavimu, įvertino pasikeitimus.
Šiais metais tai jau trečias Lietuvos ginkluotės inspektorių vizitas užsienio šalyje. Šiemet Lietuvos kariuomenės Ginkluotės kontrolės skyriaus atstovai lankėsi Rusijos Kaliningrado srityje, kur atliko vertinamąjį vizitą, o Ukrainoje - nurodyto rajono inspekciją.

Atgal