VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05 31. N. Vamenas: mes ne tik draugai, mes - Baltijos regiono šeima

Žydrūnas Karčiauskas

Lietuvai stiprinant bendradarbiavimą su Šiaurės šalimis, tikimasi palaikyti dar intensyvesnius Danijos ir Lietuvos dvišalius santykius. Tokius planus užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius išsakė po trečiadienį vykusio ministrų susitikimo.
Kaip spaudos konferencijoje žurnalistams sakė L. Linkevičius, susitikime su Danijos Europos reikalų ministru Nikolajumi Vamenu (Nicolai Wammen) buvo plačiai aptarti šalių bendradarbiavimo klausimai. Anot L. Linkevičiaus, pirmaisiais Nepriklausomybės metais vykusi intensyvi partnerystė su Danija šiuo metu yra kiek priblėsusi, tačiau siekiama jai suteikti naują impulsą.
"Tas bendravimas, kuris buvo tada, ta dvasia buvo nepaprastai artima. Aišku, kai mes įstojom į visas organizacijas, į kurias siekėme, Europos Sąjungą ir NATO, (...) šiek tiek aprimo tie ryšiai. Jie tikrai neišblėso, bet mes abu tikrai sutariame, kad turime padaryti žymiai daugiau, kad sugrąžintume tą dvasią", - sakė L. Linkevičius.
Anot ministro, šiam tikslui pasitelkiamas ne tik dvišalis bendravimo formatas, bet ir visos Šiaurės dimensijos bendradarbiavimo formos - Baltijos šalių, Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimas, plėtojamas projektas su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.
Kalbėdamas apie Lietuvos ir Danijos santykius, N. Vamenas pabrėžė, jog šis jo vizitas Lietuvoje yra pirmas, bet nepaskutinis. Ministras teigė, kad valstybių ryšiai bus neabejotinai stiprinami, o Lietuva ir Danija, anot jo, palaiko ypatingus santykius.
"Mes ne tik draugai, mes - Baltijos regiono šeima", - komentuodamas šalių santykius, sakė N. Vamenas.
Pasak ministrų, Lietuvos ir Danijos bendradarbiavimą siekiama plėtoti ne tik diplomatiniu lygmeniu, bet ir prekybos ir verslo srityse. N. Vameno teigimu, bendros šalių pastangos svarbios ne tik joms pačioms, bet ir visai ES, susiduriančiai su ekonominėmis problemomis, ypač nedarbu.
Abiejų šalių atstovai džiaugėsi, kad jų pozicijos europinės darbotvarkės klausimais sutampa.
Ministrų susitikime taip pat buvo aptarti Lietuvos Pirmininkavimo ES Tarybai prioritetai. Pasak Danijos Europos reikalų ministro, jo šalis remia Lietuvos išsikeltus tikslus.
"Aš visiškai pasitikiu Lietuvos sėkme pirmininkaujant ES Tarybai", - sakė N. Vamenas.

Atgal