VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

01.17.Pokyčiai prasideda?

Linas Kojala

Rytų Europos studijų centro direktorius

Esminis klausimas visada buvo tas pats: kas bus post-2024, kai baigsis ketvirtoji - ir antroji iš eilės - Putino prezidentavimo kadencija. Galbūt bus naikinami kadencijų skaičiaus ribojimai? Įsteigiama nauja Super Taryba, kuri faktiškai valdys šalį su formaliu prezidentu ir vyriausybe? Politinė galia iš prezidento perkeliama parlamentui, tuo sudarant sąlygas faktinę kontrolę įgyti kadencijų nevaržomam Ministrui pirmininkui?

 Linas Kojala

Pastarųjų metų pareiškimai rodė tendenciją judėti būtent pastarąja kryptimi. Šiandien Putinui paskelbus apie Konstitucinę reformą, ir iškart atsistatydinus vyriausybei, tai įgavo daugiau - nors vis dar labai mažai - konkretumo.

Siūloma, kad vyriausybė taptų atskaitinga ne prezidentui, o parlamentui. Taigi Dūma skirtų premjerą ir jo kabinetą, o prezidentas procese atliktų labiau simbolišką vaidmenį. Be to, prezidento kadencijos būtų griežtai apribotos iki dviejų (pertrauka, kaip kad padarė Putinas premjero poste, nesukurtų terpės sugrįžti).

Taigi, parlamentas teoriškai stiprėtų, prezidento institucija - silpnėtų. Lyg ir tinkamas kelias Putinui pereiti į vyriausybės vadovo - o gal Dūmos pirmininko - poziciją bei išlaikyti galią. Prezidentas tokiu atveju taptų simboliniu šalies atstovu - vakarietiškai atrodantis, gerai angliškai kalbantis, teisingas frazes kartojantis, bet nieko nesprendžiantis asmuo. Vis dėlto ne viskas taip paprasta, nes kol kas atrodo, kad saugumo struktūros išliktų atskaitingos prezidentui. Tai anaiptol nėra smulkmena.

Be to, jei auga parlamento įtaka, natūralus klausimas, ar Vieningoji Rusija, Putino kišenėje esanti politinė jėga, yra pajėgi išlaikyti kontrolę. Juk jos populiarumas yra smarkiai smukęs.

Ir, kaip primena britų tyrėjas Sam Greene, neturėtume užsiliūliuoti konstitucinių pokyčių svarstymuose. Esminis klausimas išlieka tas pats; kokia Putino - kurio asmenyje veikia svarbiausia Rusijos "institucija" - ateitis.

Tik spėliodami nepamirškime, kad Rusijos politinė sistema ir jos veikimas išlieka "juodąja dėže", funkcionuojančia pagal savo pačios logiką.

 

Atgal