VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

02.05. Nacionalinis susitarimas dėl švietimo stringa: valdantieji ir opozicija rengia atskirus susitarimo projektus

 

„Valstiečių“ partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kaltina opoziciją be Vyriausybės žinios sukūrus laikinąją Seimo narių grupę „Dėl Lietuvos švietimo ateities“. Politiko teigimu, grupė sudaryta tik iš opozicijos atstovų ir ji stengsis pakenkti Vyriausybės formuojamam susitarimo dėl švietimo projektui. Savo ruožtu konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad Seime suburta darbo grupė yra atvira – prie jos jungtis kviečiami ir valdančiųjų atstovai. Visgi politikė pripažįsta, kad šiuo metu Vyriausybėje ir Seime yra rengiami du atskiri dokumentai.

Konservatorių iniciatyva Seime buvo suburta darbo grupė „Dėl Lietuvos švietimo ateities“, turėjusi perimti Vyriausybės rengiamą susitarimo dėl švietimo projektą. Visgi Vyriausybė projekto rengimo Seimo grupei neperdavė, todėl šiuo metu yra rengiami du susitarimo dėl švietimo projektai: Vyriausybės, kurį remia valdantieji, ir Seime sudarytos darbo grupės, kurioje liko tik opozicijos atstovai.

 

Prezidentas Gitanas Nausėda pastarąjį penktadienį taip pat teigė matąs signalų, kad nacionalinis susitarimas dėl švietimo stringa. Pasak jo, artėjant rinkimams susitarti dėl šio projekto bus sudėtinga, nes visos partijos, pabrėžė prezidentas, stengsis identifikuoti savus prioritetus švietimo srityje. Visgi šalies vadovas patikino, kad Seimui paprašius Prezidentūros indėlio, jo vadovaujama institucija tikrai įsitrauks.

R. Karbauskis kaltina opoziciją be Vyriausybės žinios Seime suformavus darbo grupę

„Nacionalinis susitarimas yra rengiamas Vyriausybėje, ir kol kas kitokio sprendimo nėra. Opozicija, norėdama vienaip ar kitaip perimti iniciatyvą, sugalvojo sukurti darbo grupę  nepabaigus proceso Vyriausybėje. Juk Vyriausybė negrąžino atgal projekto“, –  teigė R. Karbauskis, akcentuodamas, kad Vyriausybėje dėl švietimo susitarimo projekto ir toliau bus rengiami susitikimai.

„Valstiečių“ partijos pirmininko teigimu, opozicija sukūrė darbo grupę, sudarytą tik iš opozicijos atstovų, į kurią klasta prisiviliojo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininką Eugenijų Jovaišą.

„Jie susirašė visi, sukūrė darbo grupę ir į tą sąrašą pakvietė kažkiek apgaudami Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininką. Išėjo taip, kad grupėje tik konservatoriai, liberalai ir tik vienas valdančiosios daugumos atstovas – komiteto pirmininkas“, – kalbėjo jis.

R. Karbauskis įsitikinęs, kad opozicija padarė viską, kad pakenktų susitarimo dėl švietimo projektui ir savo parašo po šiuo dokumentu nedės.

„Aš esu beveik įsitikinęs, kad opozicija to dokumento, kurį suderinsime Vyriausybėje su koalicijos partneriais, nepasirašinės. Bus taip, kad tik mes pasirašysime – tik tos partijos, kurios yra koalicijoje. Šitoje situacijoje išeis taip, kad bendro susitarimo negali būti ir nebus, nes opozicija politiškai nesuinteresuota su mumis pasirašyti nieko. Tai jie rodo savo veiksmais“, – sakė politikas.

Anot R. Karbauskio, nepaisant opozicijos atstovų Seime suformuotos darbo grupės, valdantieji toliau Vyriausybėje tobulina susitarimo dėl švietimo projektą.

„Vyriausybė ir koalicinės partijos dirba šitą darbą toliau, niekas nesustojo. Mes dirbame prie projekto, yra nuolatos derinamos pataisos, tekstas. Aš gaunu laiškus iš darbo grupės, du kartus pats dalyvavau su mūsų partijos deleguotais žmonėmis rengiant šį dokumentą“, – patikino politikas.

Opozicija: Seimo darbo grupėje yra laukiami ir valdančiųjų frakcijų atstovai

Savo ruožtu Seime suformuotos darbo grupės narė konservatorė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad grupė buvo suformuota iš švietimo klausimais besidominčių Seimo narių, nes Vyriausybės pateiktas susitarimo dėl švietimo projektas turėjo daug trūkumų.

„Grupė buvo suformuota iš žmonių, kurie Seime domisi švietimo klausimais, dalis iš jų yra šios temos lyderiai, kalbant ir apie gerbiamą Švietimo ir mokslo komiteto pirmininką E. Jovaišą. Matydami, kad Vyriausybės pateiktas projektas yra toli gražu netobulas, matydami jo trūkumus ir visus kitus dalykus, mes pagalvojome, kad būtų tikslingiau tokį projektą ruošti Seime, kur rengime dalyvautų politinių partijų atstovai“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Paklausus ar galima teigti, kad šiuo metu yra rengiami du susitarimo dėl švietimo projektai, Seimo narė patvirtino, kad „turbūt galima traktuoti ir taip“.

Konservatorė laikosi nuomonės, kad su E. Jovaišos pasitraukimu iš darbo grupės yra susijusi agresyvi R. Karbauskio politika.

„Mes visada laukiame pono E. Jovaišos darbo grupėje, ir su juo taip pat apie tai kalbėjome. Tai žmogus, turintis didžiulį patyrimą. Suprantame, kad ne dėl visų dalykų galėsime 100 procentų sutarti, bet dėl to žmogus tikrai nedingsta nei iš šitos temos, nei iš švietimo politikos lauko. Aš manau, kad Ramūno Karbauskio reakcija parodo, kas nutiko: jeigu ne pagal jo įsivaizdavimą vyksta vieni ar kiti dalykai, tai visi kiti yra priešai ir blogiečiai. Ši agresijos politika pastaraisiais mėnesiais suintensyvėjo ir dėl to belieka tik apgailestauti“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konservatorė taip pat patvirtino, kad darbo grupė nėra uždara, ir prie jos gali jungtis tiek opozicinių, tiek valdančiųjų frakcijų atstovai.

„Grupė yra atvira visiems Seimo nariams ir tikrai visi, kurie nuoširdžiai susirūpinę šituo klausimu, aš manau, kad prisijungs“, – patikino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikės nuomone, valdantiesiems būtų naudinga sudalyvauti Seime suburtoje darbo grupėje, nes jie galėtų išsakyti ir savo poziciją.

„Manau, kad valdančiųjų galvose yra įstrigęs klaidingas mąstymo būdas, kad jeigu turi daugumą, tai su kitais kalbėtis kaip ir nereikia. O kodėl negalima dalyvauti opozicijos ir dalies valdančiųjų inicijuotoje darbo grupėje ir išsakyti savo požiūrį...“, – svarstė politikė.

Susitarimo dėl švietimo darbo grupei turėjęs vadovauti „valstietis“ E. Jovaiša pastarąjį penktadienį patvirtino, kad darbo grupei nebevadovauja. Anot Seimo nario, tokį apsisprendimą paskatino asmeninės priežastys ir tai, kad susitarimą rengiančioje darbo grupėje nėra plataus politinių jėgų atstovavimo.

Atgal