VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

03.04. Seimo Pirmininkas susitiko su JAV Atstovų Rūmų Pirmininke Nensi Pelosi

Su darbo vizitu Vašingtone (Jungtinės Amerikos Valstijos, JAV) viešintis Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis susitiko su JAV Atstovų Rūmų Pirmininke Nensi Pelosi (Nancy Pelosi). Susitikimo pokalbį Seimo Pirmininkas pradėjo padėka Jungtinėms Valstijoms už paramą nuo pat nepriklausomybės atkūrimo, kurio 30-metį švęsime kitą savaitę.

Seimo Pirmininkas užtikrino, kad Lietuva vertina JAV Kongreso vaidmenį užtikrinant bendrą saugumą Baltijos regione. Pasak parlamento vadovo, skirdamos po 2 procentus nuo BVP gynybos sektoriui, Baltijos šalys ir Lenkija stiprina ne tik nacionalinį saugumą, bet ir prisideda prie bendro NATO saugumo.

„JAV neabejotinai yra mūsų svarbi partnerė – iš JAV kompanijų įsigyjame reikšmingą dalį savo karinės įrangos. Per penkerius metus jos įsigyjame už maždaug pusę milijardo dolerių, pirkome „Oshkosh“ kovos mašinas, suplanuota pirkti sraigtasparnius „Black Hawk“, – susitikimo metu teigė V. Pranckietis.

Šiuo metu Lietuvoje dislokuotas JAV batalionas su sunkiąja technika. Jame – daugiau nei 500 JAV karių ir 30 tankų.

Seimo Pirmininkas akcentavo, kad didžiausia grėsme regione išlieka Rusija. Lietuva sveikina tvirtą JAV poziciją dėl sankcijų išlaikymo ir stiprinimo, kol Rusija nepakeis elgesio.

„Statydama dujotiekį „Nord Stream 2“ ar nesaugią Astravo atominę elektrinę Baltarusijoje, Rusija energetiką naudoja kaip politinį ginklą ir siekį daryti įtaką“, – susitikimo su JAV Atstovų Rūmų Pirmininke metu teigė parlamento vadovas.

Seimo Pirmininkas patikino, kad Lietuvai labai svarbus JAV buvimas regione ir pakvietė N. Pelosi apsilankyti Lietuvoje.

Vizito metu Seimo Pirmininkas taip pat susitiko su Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininku Džeimsu E. Rišu (James E. Risch) ir pavaduotoju Bobu Menendesu (Bob Menendez), Senatoriumi Ričardu Durbinu (Richard Durbin), Atstovų Rūmų Baltijos draugų grupės pirmininkais Džonu Šimkumi (John Shimkus) ir Adamu Šifu (Adam Shiff), Kongreso nariu Krisu Smitu (Chris Smith). Susitikimų metu aptarti transatlantinio ir dvišalio bendradarbiavimo klausimai ir regioninio saugumo iššūkiai.

 

 

Atgal