VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

03.20. Lenkijos vyriausybės veiksmai turi būti griežtai įvertinti EK lygiu

 

Artūras Zuokas

Prezidentas ir Vyriausybė turi griežtai reikalauti iš Lenkijos valdžios laikytis esminio ir pamatinio ES principo: laisvas paslaugų, prekių ir asmenų judėjimas Europos Sąjungos viduje.

Suprantamas Lietuvos piliečių pasipiktinimas ir savo teisių reikalavimas, kurių negali užtikrinti nei Lenkijos, nei Lietuvos valdžios. Ne Lietuvos piliečius reikia kaltinti, o reikalauti, kad Lenkijos vyriausybė gerbtų žmonių teises ir vykdytų geros kaimynystės principus atitinkančią politiką. Geras pavyzdys – Vokietija, kuri supranta situacijos rimtumą ir padeda mūsų piliečiams saugiai pasiekti Lietuvą. Tai yra vakarietiškų vertybių gynimas.

 Lietuvos-Lenkijos pasienis. Reuters/Scanpix nuotr.

Vidinių sienų uždarymas yra politinis žingsnis, nieko bendro neturintis su sveikatos ir viruso prevencija. Tai daugiau noras parodyti, kad vyriausybės imasi griežtų priemonių, kurios tik skaldo ES vienybę kovoje su pandemija.

Kovojant ar ribojant viruso plitimą yra daug priemonių ir būdų, kurios nežemina žmogaus orumo ir nesukuria papildomų problemų.

Lenkijos  vyriausybės veiksmai yra nepateisinami kitų šalių piliečių atžvilgiu ir turi būti griežtai įvertinti EK lygiu.

Nei viena ES šalis užsidariusi viduje viruso neįveiks. Tik veikdami kartu laimėsime kovą prieš virusą.

Gaila, bet vyriausybių reakcija į pandemiją aiškiai parodo, kad vyriausybėms ES yra tik ekonominė, bet ne žmonių sąjunga. Tačiau, neabejoju, dauguma ES piliečių, tame tarpe ir mūsų kaimynai lenkai, mano kitaip.

Autorius yra partijos Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) pirmininkas

Atgal