VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.24. JAV neketina visiškai atsitraukti iš žemyno

Linas Kojala

Politologas

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis svarbioje kalboje užsiminė apie amerikiečių pajėgų dislokavimą Vidurio ir Rytų Europoje, įskaitant ir Baltijos šalis.

Kalbant apie galimą dislokavimą ir jo trukmę, paminėtas žodis "enduring". Kitaip tariant, tai nebūtų rotacinės pajėgos, bet nėra minimas ir žodis "permanent", kuris reikštų nuolatinį dislokavimo statusą.

Marko Esperio ketinimai Vidurio ir Rytų Europoje

Esperis tokiu būdu tęsia balansavimą tarp Trumpo sprendimo mažinti karių skaičių Vokietijoje (kalboje buvo pasakyta įdomi frazė, kad "kariai išvedami iš Vokietijos, o ne Europos" - akivaizdu, kad Berlyno ir Vašingtono santykiai šalti) ir noro pademonstruoti, jog tai nereiškia visiško JAV atsitraukimo iš žemyno. Netgi priešingai, Rusijos atgrasymas toliau akcentuojamas kaip esminis prioritetas, o tam, kad tai būtų daroma efektyviau, Vidurio ir Rytų Europa gali sulaukti paramos.

To Trumpo administracijai reikia ir ginant sprendimą dėl Vokietijos Senate. Pirmieji klausymai, kuriuose Pentagonas pristatė šią idėją, nebuvo lengvi, nes Senate netrūksta besipriešinančiųjų atitraukimui iš Vokietijos. Balansavimas pragmatiškai gali būti naudingas Baltijos šalims, Lenkijai, nors Aljanso integralumo klausimas Europoje gali tapti dar aktualesnis.

Įdomu, kaip ši laikysena keisis po rinkimų. Bidenas tikino, jog tapęs prezidentu peržiūrėtų sprendimą dėl Vokietijos.

 

Atgal