VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

12.12. Espo konvencijos šalys per susitikimą Vilniuje dar kartą patvirtino Baltarusijos pažeidimus dėl Astravo AE

Vilniuje vykęs Espo konvencijos šalių 8-asis susitikimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 50 valstybių atstovai, šiandien baigėsi aukšto lygio atstovų posėdžiu ir priimtais visai tarptautinei bendruomenei svarbiais sprendimais.

Espo konvencijos 30-mečiui paminėti skirtu iškilmingu renginiu prasidėjo aukšto lygio atstovų posėdis, kuriam pirmininkavo Suomijos aplinkos ir klimato kaitos ministrė Krista Mikkonen. Jame dalyvavo „konvencijos tėvas“ Robert Connelly, JT Europos ekonominės komisijos vykdomoji sekretorė Olga Algayerova, eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, EK Aplinkos direktorato vadovė Florika Fink-Hooijer ir kt. Posėdžio dalyvius pasveikino Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Po tris dienas vykusių intensyvių ir konstruktyvių diskusijų bendru Espo konvencijos šalių sutarimu buvo patvirtintos dar iki susitikimo Vilniuje nemažai ginčų sukėlusios gairės dėl konvencijos taikomumo pratęsiant atominių elektrinių eksploatavimo laiką. Šios gairės numato kriterijus, pagal kuriuos valstybės galės priimti sprendimą, kad, prieš pratęsiant atominių elektrinių eksploatavimą, reikia atlikti tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo procedūras.

Iš susitikimo Vilniuje metu priimtų svarbių sprendimų Lietuvai svarbiausias yra sprendimas, kuriuo Espo konvencijos šalys dar kartą vieningai patvirtino Baltarusijos pažeidimus dėl Astravo AE ir ją įpareigojo ateityje tinkamai taikyti šią konvenciją, konstatavusios, kad pasiekta vis dar mažai pažangos vykdant Espo konvencijos Įgyvendinimo komiteto rekomendacijas.

Sėkmingas ir konstruktyvus Espo konvencijos šalių 8-asis susitikimas – tai Lietuvos bendradarbiavimo su šios konvencijos sekretoriatu, Europos Komisija, ES Tarybai pirmininkaujančia Vokietija, Suomija ir kitomis šalimis rezultatas.

Atgal