VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04 04. Regioninė valstybė. Kas tai?

Gintautas Iešmantas

Duokdie, kad tai būtų nusišnekėjimas, kaip dažnai atsitinka. Ar bent korektūros klaida. Bet politologas R. Lopata, atrodo, rimčiausiu veidu pasakė: „Regioninės valstybės koncepcija gimė būtent iš strateginės partnerystės su Lenkija, o ne su Šiaurės valstybėmis.“ Ta „regioninė valstybė“ – tai ne šiaip sau kokia išsivadėjusi Lietuvos ir Lenkijos tarpparlamentinė asamblėja ar normalus bendravimas valstybių lygiu. Tai naujas, dar negirdėtas politinis  darinys. Tiesa, „regioninė valstybė“ apibūdinama tik kaip koncepcija, vis dėlto pakeisdama strateginę partnerystę ji gali tapti visai rimtas dalykas. Vos ne kaip į praeitį  kažkada nugarmėjusi Žečpospolita.

Istorija mums atkakliai primena: vos tik kildavo pavojus iš Maskvos pusės, Lietuva ieškodavo paramos Lenkijoje. Žinoma, be nuolaidų geriems kaimynams, tuomečiams strateginiams partneriams, neapsieidavo. Jie mokėjo to nuolat siekti. Kaip jų savanaudiškos politikos rezultatas atsirado ir pati Žečpospolita, šiandien pabrėžtinai vadinama Abiejų Tautų Respublika. Atrodo, panašiu keliu ir dabar linkstama eiti. Papūtė žvarbus rytų vėjas, sustiprintas tankų žlegėjimu ir raketų blykčiojimu, ir mūsiškiai politikai, dar labiau kai kurie politologai, prabilo apie „suartėjimo“ galimybę, suprantama, ne be nuolaidų, susijusių pirmiausia su kalbos reikalais. Reikią neva gręžtis ne į Šiaurę, ne į Baltijos šalis, o į Pietus, į Lenkiją. Be abejo, reikia siekti gerų santykių, net būtina, visi keliai į Europą eina per šį kraštą. Ir pavojus visiems taip pat bendras. Be to, vien bendradarbiavimo vienybė, ne tik su Šiaure, bet ir su Pietumis, gali mus sustiprinti. Tačiau to siekiant jokiu būdu negalima užmiršti savo šalies ir tautos interesų, negalima atsainiai numoti į bendros istorijos pamokas. Nejauku darosi, kai atvirai kišamasi į mūsų valstybės vidaus reikalus, o mes dar atsiprašinėjame. Kur tuomet nuvestų „regioninė valstybė“? Ir dar, keisčiausia, Europos Sąjungos sudėtyje!

Parašiau žodžius „bendradarbiavimo vienybė“ ir pagalvojau: o gal tame politologo apibūdinime vietoj vienybės per klaidą ir atsirado ta „regioninė valstybė“? Maža ko pripliauškiama, kad tik pasirodytume gudresni už kitus. Duokdie, kad taip būtų! Bet… Ir nusišnekėjimas kartais būna iškalbingas.

Atgal