VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 23. Lietuva oficialiai pakviesta įsivesti eurą

Europos Sąjunga (ES) oficialiai patvirtino Lietuvą 19-ąja euro zonos valstybe, naudosiančia bendrąją bloko valiutą. Nustatyta, kad Lietuva įsives eurą nuo 2015 metų sausio 1 dienos.
"Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų ministrų taryba priėmė sprendimą nuo ateinančių metų sausio 1 dienos Lietuvą prijungti prie ekonominės ir pinigų sąjungos", - trečiadienį Briuselyje per spaudos konferenciją pranešė šiuo metu Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujančios Italijos valstybės sekretorius Europos reikalams Sandras Gocis (Sandro Gozi).
Pasak S. Gocio, buvo kalbama, ypač jo gimtoje Italijoje, kad galbūt reikia palikti euro zoną, bet euro zona vis tiek juda į priekį, turi tvirtą pagrindą, eina tvirtu keliu.
"Tą patį kelią sekė ir Lietuva ir nusprendė prisijungti prie šios zonos ir tapti ne šiaip nare, bet patikima nare, nes finansiniai, ekonominiai Lietuvos duomenys yra labai tvirti, ir jie padės Lietuvai, euro zonai pasiekti svarbių tikslų. Lietuva taps patikima ir stipria euro zonos nare. Tai yra strateginis žingsnis, tai yra gera žinia mums visiems, visai Europai ir, žinoma, Lietuvai", - komplimentų Lietuvai negailėjo S. Gocis.
Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius taip pat pasveikino Lietuvą, tapusią euro klubo nare. Pasak politiko, Lietuva, siekdama įsivesti eurą, parodė didelį ryžtą, puikų pasiruošimą.
Lietuvos Premjeras Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad dabar Vyriausybė Lietuvoje užsiims tuo, jog žmonės patikėtų euru. Vyriausybės vadovo teigimu, remiantis "Eurobarometro" duomenimis, šalyje pasitikėjimas euru didėja - eurui pritaria 46 proc. gyventojų.
"Dabar laukia labai aktyvus darbas, t. y. viešinimo darbas pristatant visuomenei euro privalumus ir, aišku, pabrėžiant gal galimus tam tikrus ir trūkumus įvedus eurą Lietuvoje. Tam yra pasiruošusios mūsų ministerijos ir, kai šiandien jau buvo priimtas galutinis sprendimas, kuris suteikia teisę Lietuvai ateinančiais metais įstoti į euro zonos klubą, reiškia, prasidės antras viešinimo etapas, ir tikimės jau visiškai kitų rezultatų apklausus visuomenę", - neabejojo A. Butkevičius.
Lietuvos Vyriausybės vadovo nuomone, po šiandien ES Bendrųjų reikalų ministrų tarybos sprendimo, uždegusio žalią šviesą eurui šalyje, Lietuvoje būtų per 50 proc. gyventojų, tikinčių euru.
Lietuvos nacionalinė valiuta bus keičiama į eurus pagal Lietuvos banko nustatytą dabartinį santykį, kuriuo litas yra susietas su bendrąja ES valiuta - 3,4528 lito už vieną eurą.
Europos Parlamentas prieš savaitę pritarė Lietuvos siekiui įsivesti eurą, kai už šią iniciatyvą balsavo 545 įstatymų leidėjai. Birželio 27dieną ES šalių lyderiai vienbalsiai pritarė Lietuvos stojimui į euro zoną.
Kad Lietuva atitinka Mastrichto kriterijus ir yra pasirengusi prisijungti prie euro zonos nuo 2015 m. sausio 1 dienos, tokias išvadas birželio 4 -ąją pateikė Europos Komisija ir Europos centrinis bankas paskelbtuose pranešimuose apie konvergenciją. Kad Lietuva pasirengusi įsivesti eurą, yra konstatavusi ir euro grupė.
Nuo 2015 metų sausio 1 dienos Lietuvoje prasidės pareinamasis laikotarpis, kai šalyje už prekes ir paslaugas bus galima mokėti tiek litais, tiek eurais, tačiau grąža privalės būti išduodama eurais. Visi negrynieji pinigai sausio 1-ąją bus automatiškai perskaičiuoti eurais.
Grynuosius litus bus galima keisti į eurus šešis mėnesius nuo euro įvedimo dienos visuose bankuose, "Lietuvos pašto" skyriuose, kai kuriose kredito unijose, o Lietuvos centriniame banke - neribotą laiką.

Atgal