VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 25.V. Vasiliauskas ragina neskubėti litų keisti į eurus

Europos Sąjungos (ES) Bendrųjų reikalų tarybai priėmus galutinį sprendimą dėl Lietuvos dalyvavimo Ekonominėje ir pinigų sąjungoje (EPS) nuo 2015 m. sausio 1 d., Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas gyventojus ragina neskubėti keisti litų į eurus.
"Manau, kad ilgas kelias nueitas, tikrai, tai yra istorinis įvykis", - trečiadienį Lietuvos žurnalistams Briuselyje sakė centrinio šalies banko pirmininkas, kuris dalyvavo Europos Komisijos organizuotame "Euro Festivities 2014" renginyje, skirtame Lietuvos prisijungimui prie euro zonos.
Tai, kad Lietuva priimta į euro zoną, pasak V. Vasiliausko, reiškia, jog Lietuvos ekonomika yra geros kokybės. Tapdama euro zonos nare Lietuva taip pat prisijungia prie Bankų sąjungos, į kurią Lietuva įeis su skaidria, aiškia, puikiai kapitalizuota bankine sistema.
"(...) Lietuvos žmonės neturėtų dabar pulti keisti litų į eurus. Tikrai, tai bus galima padaryti po Naujų metų nemokamai, aš rekomenduoju pasidėti į sąskaitą, ir tai įvyks automatiškai. Kaip matote, liemenė vėl ant manęs, lažybas aš laimėjau, kursas toks, koks buvo daugiau kaip dešimt metų, toks ir liko dabar. Taigi, manau, kad mes savo pasiekėme", - kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.
Patvirtintas neatšaukiamas litų perskaičiavimo į eurus kursas: 3,45280 lito už 1 eurą. Šis santykis yra toks pats, kaip ir šiuo metu galiojantis oficialus lito ir euro santykis, kurį Lietuvos bankas nustatė dar 2002 m. vasario mėnesį, kai litas buvo susietas su euru. V. Vasiliauskas teigė, kad kursas galėjo būti ir kitoks, tačiau tai daugiau tėra teorinė galimybė.
Tiesa, V. Vasiliauskas nepatvirtino, iš kokio Europos centrinio banko Lietuvą pasieks euro banknotai, bet tai esą bus vienas iš didžiausių Europos centrinių bankų.
"Vardo dar pasakyti negaliu, nes mes šiuo metu deramės dėl sutarties", - teigė V. Vasiliauskas ir pridūrė, kad nemano, jog šis bankas gali keistis. Artimiausiu metu su šiuo banku ketinama pasirašyti tai numatantį susitarimą.
Neoficialiai kalbama, kad Lietuvai eurus skolins Vokietijos "Deutsche Bank".
Centrinis šalies bankas toliau ketina vykdyti plataus masto euro informacinę kampaniją.
Euro privalumų svarbos žmonėms aiškinimą pabrėžė ir Premjeras Algirdas Butkevičius.
"Norėčiau pasveikinti Lietuvos žmones su teise, kurią suteikė Lietuvai įsivesti eurą nuo Naujų metų, ir aš manau, kad Lietuva išlaikė tą pasiruošimo egzaminą, kuris truko beveik pusantrų metų, ir džiaugiuosi gal išskirtinai dėl to, kad Seime dėl euro balsavo ir opozicinės, ir valdančiosios daugumos frakcijos, - to, ko nebuvo kai kuriose kitose šalyse. Tai irgi mums, kaip Vyriausybei, šiek tiek palengvino greičiau priiminėti sprendimus", - kalbėjo A. Butkevičius.
Finansų ministras Rimantas Šadžius įsitikinęs, kad Lietuva, įsivesdama eurą, patirs naudą, nors, aišku, bus ir išlaidų.
"Nauda akivaizdi. Mes, Lietuva, atverčiame naują Lietuvos ekonominės istorijos puslapį, ir tai yra pagrindinis pasiekimas mūsų visų. Tame puslapyje pradėsime rašyti nuo pirmos eilutės. Kaip patys parašysime, taip ir gyvensime. Manau, kad mes tuo šansu, kurį atveria buvimas euro zonoje, kurioje gyvena trečdalis milijardo žmonių, tą šansą panaudosime Lietuvos žmonių gerovei, mūsų pačių gerovei", - sakė finansų ministras.
R. Šadžius skaičiuoja, kad euras šaliai atneš didelę finansinę naudą - bus sparčiau plėtojama Lietuvos ekonomika. Šiemet Lietuvos ekonomikai prognozuojamas per 3 proc. nuo BVP augimas, kitąmet - daugiau kaip 4 proc. nuo BVP.
"Jeigu pasistengsime, augimas bus dar spartesnis, o greitesnis BVP augimas reiškia ir didesnius atlyginimus. Prognozuojame, kad jie augs bent po 5 proc. kasmet. Tai ir mūsų gyvenimo sąlygų, kokybės priartėjimas prie Europos vidurkio. Ir tai yra pagrindinis laimėjimas", - dėstė R. Šadžius.
Kita vertus, jo įsitikinimu, Lietuva, įsivesdama eurą, dar tam tikrose srityse turėtų pasitempti ir toliau tebesilaikyti fiskalinės drausmės.

Atgal