VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 23. Afganistane krašto apsaugos ministras J. Olekas susitiko su NATO ir Jungtinių Tautų atstovais

Rugpjūčio 21 d. Afganistane viešintis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas susitiko su NATO vyriausiuoju civiliu atstovu ambasadoriumi Mauritsu Jochemsu (Maurits Jochems), Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) vadu generolu Josephu Dunfordu (Joseph Dunford) ir Jungtinių Tautų paramos misijos Afganistane (angl. UNAMA) vadovu ambasadoriumi Janu Kubišu (Jan Kubiš).

„ISAF misija Afganistane mums išlieka prioritetu. Lietuvos kariai ir toliau rengs Afganistano nacionalines pajėgas, taip pat skirs lėšas Afganistano nacionalinės armijos paramos fondui“, – susitikime su ISAF vadu gen. J. Dunfordu sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas. Pasak ministro, Lietuva planuoja tolimesnį įsitraukimą Afganistane ir numato ruošti Afganistano pajėgas ir po 2014-ųjų metų, kuomet pasibaigs ISAF operacija.

Dėkodamas už Lietuvos karių pastangas ir pasiaukojimą, gen. J. Dunfordas sveikino Lietuvos pasiryžimą ir toliau išlaikyti karinį indėlį Afganistane bei dalyvauti vietos pajėgų mokyme 2015 metais. „Baigiantis ISAF operacijai galime pasidžiaugti akivaizdžiais teigiamais rezultatais. Prieš kelis metus Tarptautinių pajėgų karių santykis su Afganistano pajėgomis buvo dešimt ISAF karių prie vieno afgano. Dabar santykis – vienas ISAF karys prie dešimt afganistaniečių. Tai įrodo, koks milžiniškas darbas buvo atliktas parengiant vietos saugumo pajėgas, kurios ir kiekybiškai, ir kokybiškai yra pasirengusios užtikrinti saugumą Afganistane, kas sudaro prielaidas ISAF karių išvedimui“, – susitikime sakė gen. J. Dunfordas.

Susitikime su NATO vyriausiuoju civiliu atstovu M. Jochemsu krašto apsaugos ministras J. Olekas užtikrino, kad Lietuva ir toliau laikysis visų tarptautinių įsipareigojimų. M Jochemsas pristatė politinę situaciją Afganistane ir ateities perspektyvas. Ambasadorius pabrėžė, kad tolesnė pažanga Afganistane bus pasiekta tęsiant pradėtus tarptautinės bendruomenės darbus saugumo, ekonomikos, teisės viršenybės ir gero valdymo srityse.

J. Olekas, susitikęs su UNAMA vadovu ambasadoriumi J. Kubišu, pasakojo, kad Lietuva aktyviai stebi demokratinių rinkimų procesą Afganistane. „Norime padėkoti JT paramos misijai Afganistane už indelį į demokratiškus Afganistano prezidento rinkimus. Pastebime, kad afganistaniečiams visas šis procesas suteikia daug patirties ir tikimės, kad rinkimai dar labiau sustiprins demokratiją šalyje“, – susitikime sakė krašto apsaugos ministras. J. Kubišas padėkojo už ilgalaikę Lietuvos paramą JT paramos misijai Afganistane (UNAMA) ir džiaugėsi šalies sprendimu ir toliau tarnybai UNAMA skirti karinį patarėją iš Lietuvos.

Atvykęs į Pietų regioninę vadavietę Kandahare ministras J. Olekas susitiko su jos vadu generolu majoru Michaelu Billsu. Generolas labai gerai įvertino Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų karių pastangas rengiant Afganistano pajėgas ir dėkojo už svarbų indelį apmokant Afganistano oro pajėgų sraigtasparnių pilotus. „Jūsų pilotai atliko puikų darbą mokydami afganistaniečius“, – teigė gen. mjr. M. Billsas, apibendrindamas misiją baigiančios Lietuvos vadovaujamos Oro pajėgų mokymo grupės veiklos rezultatus.

Krašto apsaugos ministras Afganistane lankosi nuo rugpjūčio 19 d. Planuojama, kad vizitas baigsis šią savaitę.

Atgal